Κύριο περιεχόμενο

Μήνυμα ειδοποίησης

 Καλώς ήρθατε στην ιστοσελίδα της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρίας (ΑμΚΕ) ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ.

 

Το λογότυπο της Πρωτοπορίας

 

Η «ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ» ιδρύθηκε από το Κέντρο Εκπαιδεύσεως και Αποκαταστάσεως Τυφλών (Κ.Ε.Α.Τ.) και τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Τυφλών (Π.Σ.Τ.) το έτος 1999, με σκοπό την εκπαίδευση, την επαγγελματική κατάρτιση και τη μέριμνα των ατόμων με αναπηρία όρασης. Για περισσότερα από 20 χρόνια παρέχει υπηρεσίες με στόχο την ανεξάρτητη, αυτόνομη και αξιοπρεπή διαβίωση και την πλήρη ένταξη των ατόμων με αναπηρία όρασης στο κοινωνικό σύνολο.

Όραμα

Όραμά μας είναι η ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ να αποτελέσει την αφετηρία και το σημείο αναφοράς για τα άτομα που αντιμετωπίζουν αναπηρία όρασης και τις οικογένειες τους, ενδυναμώνοντας δια βίου τις γνωστικές και κοινωνικές δεξιότητες, την αυτονομία και την επαγγελματική τους αποκατάσταση.
Η διεύρυνση των επαγγελματικών επιλογών τους και η διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων τους, για ισότιμη μεταχείριση ως παραγωγικά μέλη της κοινωνίας, αποτελεί την πυξίδα της οργάνωσής μας. Δημιουργούμε τις κατάλληλες συνθήκες για μία κοινωνία που αποδέχεται την διαφορετικότητα.


Αξίες

•    Αίσθηση Ευθύνης
•    Αξιοπιστία
•    Αλληλεγγύη/Συλλογική Δράση
•    Σεβασμός
•    Ισότητα
•    Υψηλή ποιότητα υπηρεσιών
•    Προσβασιμότητα
•    Συνεργασία/Ομαδικότητα
•    Εξωστρέφεια


Υπηρεσίες

•    Εκπαίδευση
•    Θεραπείες
•    Ψυχοκοινωνική Υποστήριξη
•    Συμβουλευτική Γονέων


 Το έργο που προσφέρει η ΠΡΩTOΠΟPIA καλύπτει την ανάγκη του ατόμου με αναπηρία όρασης, όχι μόνο για εκπαίδευση, αλλά και για αυτονομία, ανεξαρτησία, για την προσωπική του ανάπτυξη (πνευματική, συναισθηματική, σωματική) σε οποιαδήποτε ηλικία και την ομαλή μετάβασή του στο κοινωνικό σύνολο, μέσω εξειδικευμένης εκπαίδευσης και ψυχοκοινωνικής υποστήριξης σε αυτό και στην οικογένεια του.

Οι παραπάνω υπηρεσίες παρέχονται εντελώς δωρεάν και σε πανελλαδική βάση.


Τα τελευταία δέκα χρόνια

Τα τελευταία δέκα χρόνια, η ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ έχει υποστηρίξει με τις υπηρεσίες της, παραπάνω από 15.000 μαθητές και ενήλικες με τις οικογένειες τους, να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της απώλειας όρασης.

Στην περιφέρεια, έχουν εκπαιδευτεί πάνω από 1000 άτομα (μαθητές και ενήλικες), στην Κινητικότητα -Προσανατολισμό και σε Δεξιότητες Καθημερινής Διαβίωσης.

Οι ωφελούμενοι μαθητές και ενήλικες που έχουν λάβει βιβλία και Πανεπιστημιακά συγγράμματα στη γραφή Braille, αλλά και σε βιβλία ήχου από το τμήμα Βιβλιοθήκη-Αναγνωστήριο,  ξεπερνούν τους 10.000 σε όλη την Ελλάδα.  

Από το 2016, η ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ στο πλαίσιο της λειτουργίας του 1ου Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών Με Αναπηρία Όρασης «Μπέττυ Λεωτσάκου», έχει καλύψει συνολικά τις εκπαιδευτικές και θεραπευτικές ανάγκες 90 μαθητών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην πόλη της Αθήνας και σε όμορους νομούς, παρέχοντας επιπλέον ψυχοκοινωνική υποστήριξη, επαγγελματικό προσανατολισμό και συμβουλευτική γονέων, συμβάλλοντας στην εναρμόνιση της οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής.

Η καθημερινή επαφή με τους γονείς και τους ωφελούμενους, μας επιβεβαιώνει την ανάγκη ύπαρξης της ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΣ, δίνοντάς μας την ανατροφοδότηση που χρειαζόμαστε για να συνεχίσουμε ακούραστα να προσπαθούμε. Η δυνατότητα εναρμόνισης της οικογενειακής και της επαγγελματικής ζωής των γονέων, έχει φέρει την ισορροπία στην ελληνική οικογένεια με παιδί με αναπηρία. Τα λόγια των γονέων και η ηθική υποστήριξή τους, μας συγκινούν και μας δίνουν τη δύναμη και το όρεξη να γινόμαστε καλύτεροι. Η εξασφάλιση του ανοιχτού διαλόγου με τους ωφελούμενους, αποτελεί την ιδανική συνθήκη έκφρασης των ανησυχιών και των προτάσεων τους για το μέλλον. Είναι μία σχέση που χτίζεται σταδιακά και στηρίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό και την αίσθηση ευθύνης του έργου που επιτελείται.
 
Η ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ ενισχύει με τις υποστηρικτικές τις υπηρεσίες/ δράσεις την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας σε θέματα συμπερίληψης και στάσης απέναντι στην οπτική αναπηρία.

 

Μαθητές της Πρωτοπορίας σε παιχνίδι φυσικής αγωγής