Μονάδα Προσβασιμότητας για ΦμεΑ

Παράκαμψη του μενού πλοήγησης Ελληνικά | English

Υπηρεσία Εθελοντικής Υποστήριξης για Φοιτητές με Αναπηρία

Πρόγραμμα χειμερινού εξαμήνου ακαδημαϊκού έτους 2017-2018

7/11/2017: Πρόσκληση για εθελοντές φοιτητές

Η Μονάδα Προσβασιμότητας για Φοιτητές με Αναπηρία του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών αναζητά φοιτητές που θα καλύψουν εθελοντικά ορισμένες ανάγκες των Φοιτητών με Αναπηρία (ΦμεΑ) για το χειμερινό εξάμηνο του τρέχοντος ακαδημαϊκού έτους.

Οι εθελοντές φοιτητές υποστηρίζουν τους ΦμεΑ επιλέγοντας τις κατηγορίες υποστήριξης που προτιμούν και για όση ώρα μπορούν να διαθέσουν την εβδομάδα. Ενδεικτικά, μπορούν να αναλάβουν την συνοδεία κάποιου συμφοιτητή τους στους χώρους της σχολής για κάποιες ώρες, το κράτημα σημειώσεων ενός μαθήματος, τη συντροφιά σε μερικά διαλείμματα ή την δακτυλογράφηση εκπαιδευτικού υλικού σε ηλεκτρονική προσβάσιμη μορφή. Η δέσμευσή τους ισχύει για ένα εξάμηνο και λαμβάνουν πλήρη κατάρτιση από τη Μονάδα Προσβασιμότητας.

Σημαντικές ανάγκες για εθελοντές φοιτητές για το εαρινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2017-2018 παρουσιάζονται στα εξής Τμήματα:

 • Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης,
 • Τμήμα Θεατρικών Σπουδών,
 • Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης,
 • Τμήμα Νομικής,
 • Τμήμα Μαθηματικών,
 • Τμήμα Φιλολογίας,
 • Τμήμα Φυσικής,
 • Ιατρική Σχολή,
 • Ιστορίας και Αρχαιολογίας,
 • Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών,
 • Κοινωνική Θεολογία,
 • Τμήμα Φιλοσοφίας-Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας,
 • Τμήμα Μουσικών Σπουδών.

Οι υποψήφιοι εθελοντές θα πρέπει να αποστείλουν email στη διεύθυνση accessπάπακιuoa.gr με τα εξής:
Όνομα:
Επώνυμο:
Κινητό τηλέφωνο:
Σταθερό τηλέφωνο:
Ηλ. ταχυδρομείο:
Τμήμα φοίτησης:
Αριθμό μητρώου φοιτητή:
Εξάμηνο σπουδών:
Μέρες και ώρες που μπορώ να προσφέρω εθελοντική εργασία (εκτός από τις ώρες των μαθημάτων που παρακολουθώ):
Σύνολο ωρών που μπορώ να προσφέρω εθελοντική εργασία:
Πρόγραμμα των μαθημάτων που παρακολουθώ συστηματικά το τρέχον εξάμηνο (υποχρεωτική αναφορά των εξής: τίτλος μαθήματος, κλιμάκιο φοιτητή, όνομα διδάσκοντα και αίθουσα όπου διεξάγεται το μάθημα):

Ώρες Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή
9:00-10:00
10:00-11:00
...

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με την υπεύθυνη της Υπηρεσίας Εθελοντισμού, κα Αριάδνη Βελισσαροπούλου (τηλ: 210 7275130, e-mail: ariadniπάπακιdi.uoa.gr) για περισσότερες πληροφορίες.

7/11/2017: Ημερίδες Κατάρτισης

Οι υποψήφιοι εθελοντές θα πρέπει να παρουσιαστούν υποχρεωτικά στις ημερίδες: «Παρουσίαση της Μονάδας Προσβασιμότητας για Φοιτητές με Αναπηρία και της Υπηρεσίας Εθελοντισμού» και «Αναπηρία: Στερεότυπα και Προκαταλήψεις».

Ανάλογα με την αποστολή που θα τους ανατεθεί, ενδεχομένως να χρειαστεί κάποιοι εθελοντές να εμβαθύνουν την κατάρτισή τους με την παρακολούθηση επιπλέων ημερίδων. Θα ενημερωθούν σχετικά ανά περίπτωση.

Ενθαρρύνεται η παρουσία όλων των υποψήφιων εθελοντών που επιθυμούν να διευρύνουν τις γνώσεις τους όσον αφορά την υποστήριξη Φοιτητών με Αναπηρία, σε όλες τις ενημερώσεις.

Ανάλογα με την αποστολή που θα τους ανατεθεί, ενδεχομένως να χρειαστεί κάποιοι εθελοντές να εμβαθύνουν την κατάρτισή τους με την παρακολούθηση επιπλέων ημερίδων. Θα ενημερωθούν σχετικά ανά περίπτωση.

Το πρόγραμμα των ημερίδων κατάρτισης διαμορφώνεται ως εξής:

 • Υποχρεωτική κατάρτιση: «Η Μονάδα Προσβασιμότητας για Φοιτητές με Αναπηρία», «Η Υπηρεσία Εθελοντισμού», Αριάδνη Βελισσαροπούλου, Συντονίστρια της Υπηρεσίας Εθελοντισμού, Μονάδα Προσβασιμότητας για Φοιτητές με Αναπηρία (Κτήριο του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών):
  Πέμπτη, 10:00 με 12:30, 2/11/2017 ή Τρίτη, 21/11/2017, 10:00 με 12:00.
 • Υποχρεωτική κατάρτιση: «Αναπηρία: Στερεότυπα και προκαταλήψεις», Σωτηρία Νίκα, Ψυχολόγος, Μονάδα Προσβασιμότητας για Φοιτητές με Αναπηρία:
  Πέμπτη 9/11 14:00 ή Δευτέρα 27/11 14:00 με 16:00 (Κτήριο του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών)
 • Βιωματική εκπαίδευση: «Εκμάθηση τεχνικών συνοδείας ατόμων που μετακινούνται με αναπηρικό αμαξίδιο», Θάλεια Κιούση, συντονίστρια προγραμμάτων, Σύνδεσμος Κοινωνικής Ευθύνης για Παιδιά και Νέους:
  Δευτέρα 6/11, 10:00 με 14:00 (Νομική Σχολή) ή Πέμπτη 23/11, 11:00 με 14:00 (Φιλοσοφική Σχολή)
 • Βιωματική εκπαίδευση: «Εκμάθηση τεχνικών συνοδείας ατόμων με απώλεια όρασης», Εκπαιδεύτριες Κινητικότητας και Προσανατολισμού του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών:
  Παρασκευή 24/11, 10:00 με 14:00 (Σχολή Θετικών Επιστημών)
 • Ενημέρωση: «Υποστήριξη σε φοιτητές με Απώλεια ακοής», Μαρία Εμμανουήλ, Διερμηνέας Νοηματικής, Μονάδα Προσβασιμότητας για Φοιτητές με Αναπηρία,
  Πέμπτη 9/11 12:30 με 13:30 ή Τρίτη 21/11 13:00 με 14:00
 • Ενημέρωση: «Εντυποαναπηρία και εκπαιδευτικό υλικό: Προσβάσιμες σημειώσεις και προσβάσιμα συγγράμματα», Παρασκευή Ρήγα, Πληροφορικός, Μονάδα Προσβασιμότητας για Φοιτητές με Αναπηρία:
  Πέμπτη 9/11/2017 11:30 με 12:30 ή Τρίτη, 21/11/2017, 13:00 με 14:00 (Κτήριο του Τμήματος πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών)
 • Ενημέρωση: «Υποστήριξη σε Φοιτητές με Σύνδρομο Άσπεργκερ», Σωτηρία Νίκα, Ψυχολόγος, Μονάδα Προσβασιμότητας για Φοιτητές με Αναπηρία:
  Τετάρτη 29/11 14:00 με 16:00

Οι υποψήφιοι καλούνται να διαλέξουν μόνο μια ημερομηνία για την κάθε ημερίδα.

Οι αίθουσες θα ανακοινωθούν προσωπικά μέσω mail στους εθελοντές που έχουν κάνει δήλωση συμμετοχής.

Παρακαλώ, ενημερώστε μέσω mail (e-mail: ariadniπάπακιdi.uoa.gr) για το πότε θα παρευρεθείτε στην/στις ημερίδα/ες που σας αφορά/ουν. Η δήλωση συμμετοχής είναι υποχρεωτική καθώς διατηρείται παρουσιολόγιο.

Η συνολική κατάρτιση που θα λάβουν οι υποψήφιοι εθελοντές αναλύεται στη βεβαίωση εθελοντισμού που παρέχεται στο τέλος του εξαμήνου.

7/11/2017: Δήλωση ενδιαφέροντος Φοιτητών με Αναπηρία για λήψη εθελοντικής υποστήριξης

Η Μονάδα Προσβασιμότητας καλεί τους Φοιτητές με Αναπηρία που επιθυμούν να λάβουν υποστήριξη από εθελοντές το χειμερινό εξάμηνο του τρέχοντος ακαδημαϊκού έτους, να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους με την αποστολή email στη διεύθυνση accessπάπακιuoa.gr με τα εξής: Όνομα: Επώνυμο: Κινητό τηλέφωνο: Σταθερό τηλέφωνο: Ηλ. ταχυδρομείο: Τμήμα φοίτησης: Αριθμό μητρώου φοιτητή: Εξάμηνο σπουδών: Τι κατηγορία υποστήριξης επιθυμώ να λάβω από εθελοντές: Πρόγραμμα των μαθημάτων στα οποία θα χρειαστώ υποστήριξη το τρέχον εξάμηνο (υποχρεωτική αναφορά των εξής: τίτλος μαθήματος, κλιμάκιο φοιτητή, όνομα διδάσκοντα και αίθουσα όπου διεξάγεται το μάθημα):

Ώρες Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή
9:00-10:00
10:00-11:00
...

Σε περίπτωση αδυναμίας αποστολής email, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους τηλεφωνικά στο 210 7275130 (κα Βελισσαροπούλου).

Για να λάβουν εθελοντική υποστήριξη οι Φοιτητές με Αναπηρία θα πρέπει να βεβαιωθούν ότι:

 • Έχουν καταθέσει το Έντυπο Καταγραφής Αναγκών στη Μονάδα Προσβασιμότητας για Φοιτητές με Αναπηρία http://access.uoa.gr/Unit%20Declaration%20Files/StudentNeeds.pdf
 • Έχουν ενημερωθεί για την Υπηρεσία Εθελοντισμού από την συντονίστρια της Υπηρεσίας κα Αριάδνη Βελισσαροπούλου (τηλ: 210 7275130, e-mail: ariadniπάπακιdi.uoa.gr)
 • Έχουν καταθέσει ιατρική γνωμάτευση της αναπηρίας τους στη γραμματεία του Τμήματός τους, εκτός εάν έχουν κάνει εισαγωγή στο ΕΚΠΑ με τον ειδικό νόμο 5% για ΑμεΑ.
 • Έχουν συναντήσει τον Σύμβουλο καθηγητή του Τμήματός τους και έχουν εξετάσει μαζί του τις ρυθμίσεις και τις διευκολύνσεις που επιθυμούν να λάβουν κατά την διάρκεια της φοίτησής τους.

Προγράμματα περασμένων εξαμήνων (προβολή/απόκρυψη)


Στόχος

Στόχος της Υπηρεσίας Εθελοντικής Υποστήριξης είναι ο συντονισμός της συστηματικής εξυπηρέτησης των Φοιτητών με Αναπηρία (ΦμεΑ), από εθελοντές συμφοιτητές τους, σε θέματα που αφορούν τις σπουδές τους.

Ποιους αφορά;

Φοιτητές με Αναπηρία: θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει το έντυπο καταγραφής αναγκών της Μονάδας Προσβασιμότητας.
Εθελοντές Φοιτητές: οι οποίοι επιθυμούν να υποστηρίζουν τους συμφοιτητές τους στη διάρκεια ενός ακαδημαϊκού εξαμήνου.

Κατηγορίες Εθελοντικής Υποστήριξης

Η υποστήριξη που λαμβάνει ο κάθε φοιτητής εξαρτάται από το είδος της αναπηρίας του και από τις εξειδικευμένες ανάγκες του. Οι κατηγορίες υποστήριξης ενδεικτικά περιλαμβάνουν:

 • Υποστήριξη κατά τη μετακίνηση
 • Υποστήριξη στο χειρισμό αντικειμένων (βιβλίων, εργαστηριακών οργάνων, κλπ).
 • Ενημέρωση για ανακοινώσεις διδασκόντων/ εργαστηρίων/ γραμματειών.
 • Συγκέντρωση των συγγραμμάτων από τα σημεία διανομής.
 • Υποστήριξη στη συγγραφή σημειώσεων (οδηγίες για Word 2003 σε PPT, οδηγίες για Word 2010 σε PDF)
 • Υποστήριξη στην παραγωγή προσβάσιμων συγγραμμάτων (οδηγίες σε PPT)
 • Υποστήριξη στη συγγραφή εργασιών και το χειρισμό υπολογιστή.
 • Υποστήριξη στη μελέτη.
 • Υποστήριξη γραφής στις εξετάσεις.
 • Εκμάθηση υπολογιστών.

Γίνε Εθελοντής, φέρε μας τα συγγράμματα που διανέμονται μακριά από το σπίτι του  Γίνε εθελοντής, συνόδεψέ τον στους χώρους της σχολής 

Γίνε εθελοντής, κράτα του τις σημειώσεις του μαθήματος  Γίνε εθελοντής, μετέτρεπε το υλικό του μαθήματος σε προσβάσιμη μορφή 

Περισσότερες πληροφορίες και δήλωση συμμετοχής

Αριάδνη Βελισσαροπούλου, τηλ.: 210 727 5130, e-mail: accessπάπακιuoa.gr.

Συμπλήρωσε την εικόνα, γίνε εθελοντής 

©2007-2017 University of Athens       —       Webmaster