Μετάβαση στο περιεχόμενο

Είμαι Φοιτητής με Αναπηρία

Πως θα ωφεληθώ από τους εθελοντές συμφοιτητές μου;

H συνεργασία σου με εθελοντές θα συμβάλλει στα εξής:

 • θα επιτρέψει να αποδεσμεύσεις τα μέλη της οικογένειάς σου ή τον επαγγελματία προσωπικό βοηθό σου για κάποιες ώρες που δεν χρειάζεσαι εξειδικευμένη προσωπική φροντίδα,
 • θα ενθαρρύνει τους συμφοιτητές σου να σε συμπεριλάβουν στις παρέες τους,
 • θα σε καταστήσει ισότιμο, αυτόβουλο μέλος της φοιτητικής κοινότητας και θα διευκολύνει την απόκτηση κοινωνικών δεξιοτήτων και γνώσεων που έχουν τα άτομα της ηλικίας σου, κυρίως σε θέματα που αφορούν στην ακαδημαϊκή ζωή.

Ποιες δράσεις μπορούν να αναλάβουν οι εθελοντές συμφοιτητές μου;

Οι εθελοντές έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν μία ή περισσότερες από τις παρακάτω δράσεις:

 • Να αναλάβουν την εξοικείωση των πρωτοετών ΦμεΑ με τους χώρους του πανεπιστημίου και να τους συμβουλεύσουν για θέματα που αφορούν στην φοιτητική ζωή.
 • Να εξασφαλίσουν τη πρόσβαση των ΦμεΑ στους χώρους της σχολής, αναλαμβάνοντας ρόλο συνοδού εντός των κτιριακών εγκαταστάσεων του ΕΚΠΑ (π.χ. αίθουσες διδασκαλίας, κυλικείο, εστιατόριο, γραμματεία, βιβλιοθήκη, στάσεις ΜΜΜ γύρω από το κτίριο).
 • Να ενδυναμώσουν τη συμμετοχή των ΦμεΑ στις παραδόσεις μαθημάτων, στις κλινικές ασκήσεις ή στα εργαστήρια παρέχοντάς τους σημειώσεις, υποστήριξη στο χειρισμό αντικειμένων ή μεταφέροντάς τους τις οπτικές ή ακουστικές πληροφορίες που παρουσιάζονται στο μάθημα.
 • Να διευκολύνουν την πρόσβαση των ΦμεΑ στο εκπαιδευτικό υλικό μετατρέποντας σημειώσεις σε ψηφιακή προσβάσιμη μορφή ή συλλέγοντας τα συγγράμματα που χορηγούνται από τον ΕΥΔΟΞΟ από τα σημεία διανομής.
 • Να υποστηρίξουν ΦμεΑ στη μελέτη αφιερώνοντας κάποιες ώρες κάθε εβδομάδα για ομαδική μελέτη ή βοηθώντας στην οργάνωση της μελέτης.
 • Να διοργανώνουν εργαστήρια ανάπτυξης δεξιοτήτων (π.χ. χειρισμός εφαρμογών λογισμικού Η/Υ).
 • Να συμβάλλουν στη διατήρηση της επαφής των ΦμεΑ με την ακαδημαϊκή λειτουργία.

Υπάρχουν περιορισμοί σε αυτά που μπορούν να αναλάβουν οι εθελοντές;
 • Η ικανοποίηση των αιτημάτων σου για εθελοντική υποστήριξη εξαρτάται από την σχετική εκδήλωση ενδιαφέροντος από τους ενεργούς εθελοντές κάθε εξαμήνου.
 • Οι εθελοντές δεν μπορούν να αναλάβουν κάποιο αίτημα απευθείας από εσένα τον ίδιο. Εσύ υποβάλλεις τα αιτήματά σου στην Υπηρεσία Εθελοντικής Υποστήριξης (ΥΕΥ), η οποία θα προχωρήσει στην ανάθεσή τους στον κατάλληλο εθελοντή βάσει αντικειμενικών κριτηρίων.
 • Οι δράσεις των εθελοντών αφορούν αποκλειστικά σε θέματα σπουδών και πραγματοποιούνται μόνο σε μέρη που σχετίζονται με το ΕΚΠΑ και τα οποία έχουν οριστεί σε συνεργασία με την ΥΕΥ.
 • Οι εθελοντές δίνουν συνέντευξη και λαμβάνουν κατάρτιση, η οποία τους προετοιμάζει για τις δράσεις που θα αναλάβουν. Ωστόσο, δεν μπορεί κανείς να περιμένει πως ένας εθελοντής θα έχει την ίδια στάση ή τις ίδιες γνώσεις με έναν επαγγελματία προσωπικό βοηθό ή ένα άτομο που σε γνωρίζει χρόνια.
 • Οι εθελοντές δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να αναλάβουν μια δραστηριότητα η οποία μπορεί να βάλει σε κίνδυνο εσένα, τους ίδιους ή κάποιο άλλο μέλος της πανεπιστημιακής κοινότητας (π.χ. χορήγηση φαρμάκων, συνοδεία στη τουαλέτα, χρήση απότομης διαδρομής). Επίσης, οι εθελοντές δεν παρέχουν υπηρεσίες συμβουλευτικής ψυχολογικής υποστήριξης. Σε περίπτωση που χρειάζεσαι κάτι από τα παραπάνω, θα πρέπει να μεριμνήσεις γι’ αυτό ανεξάρτητα από την υποστήριξη που θα λάβεις από εθελοντές.
 • Οι εθελοντές δεν μπορούν να σε υποστηρίξουν σε κάτι που θεωρούν αντιδεοντολογικό είτε οι ίδιοι προσωπικά είτε με βάσει όσα περιγράφονται στο έντυπο “Όροι συμμετοχής στο πρόγραμμα εθελοντικής υποστήριξης” (π.χ. χρήση ναρκωτικών, σκονάκι στις εξετάσεις).
 • Οι εθελοντές δεν αναλαμβάνουν κάτι που μπορείς να κάνεις εσύ (π.χ. διαπροσωπική επικοινωνία με μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας).
 • Δεν αναμένεται από τη συνεργασία σου με εθελοντές να αναπτυχθούν προσωπικές σχέσεις, όπως φιλίες. Οι εθελοντές θεωρούνται πρόσωπα που θα σε κάνουν να νιώθεις άνετα και να αποκτήσεις τους δικούς σου φίλους.
 • Οι εθελοντές θα επικοινωνούν και θα συναναστρέφονται με εσένα τον ίδιο/την ίδια. Τα μέλη της οικογένειάς σου, εάν είναι αναγκαία η παρουσία τους στο χώρο της σχολής, μπορούν κατά τη διάρκεια της συνεργασίας σου με τον εθελοντή να απομακρύνονται, για παράδειγμα να πηγαίνουν για ένα καφέ.
 • Το ΕΚΠΑ δεν βασίζεται αποκλειστικά στους εθελοντές φοιτητές για να επιτευχθεί η συμπερίληψη των ΦμεΑ. Η ΥΕΥ συνεργάζεται με τις ήδη υπάρχουσες δομές, όργανα ή υπηρεσίες του ΕΚΠΑ που έχουν δημιουργηθεί για την άρση των περιορισμών που αντιμετωπίζουν οι ΦμεΑ, χωρίς να επικαλύπτει τις αρμοδιότητές τους. Οι δράσεις των εθελοντών είναι συμπληρωματικές.

Μπορώ να καταθέσω αίτημα εθελοντικής υποστήριξης οποιαδήποτε στιγμή κατά τη διάρκεια του εξαμήνου;

Μπορείς να καταθέσεις τα αιτήματά σου:

 • στην αρχή του εξαμήνου, για συστηματική υποστήριξη από εθελοντές,
 • οποιαδήποτε στιγμή, αν προκύψει έκτακτο αίτημα,
 • πριν αρχίσει η εξεταστική περίοδος.

Θα μου διατεθεί ένας μόνο εθελοντής για όλα τα αιτήματά μου;

Αν τα αιτήματά σου είναι πολλά, είναι πιθανό να υποστηριχθείς όχι μόνο από έναν εθελοντή, αλλά από ομάδα εθελοντών. Ο κάθε εθελοντής θα αναλάβει συγκεκριμένα αιτήματά σου, τα οποία θα οριστούν στην αρχή της συνεργασίας.

Οι δράσεις των εθελοντών δεν είναι ανταλλάξιμες μεταξύ τους χωρίς την προηγούμενη μεσολάβηση της ΥΕΥ.


Οι εθελοντές θα παρακολουθούν το ίδιο μάθημα με εμένα;

Ιδανικά, οι αντιστοιχίσεις στις οποίες προχωρά η ΥΕΥ αφορούν φοιτητές του ιδίου τμήματος/της ίδιας σχολής και ίδιου εξαμήνου που παρακολουθούν τα ίδια μαθήματα, έτσι ώστε να είναι εξοικειωμένοι με το γνωστικό αντικείμενο και να συμβαδίζουν τα προγράμματά τους.

Ωστόσο, αν η αντιστοίχιση εθελοντών-ΦμεΑ που να φοιτούν στο ίδιο τμήμα και στο ίδιο εξάμηνο δεν είναι εφικτή, μπορεί να γίνει αντιστοίχιση σε ΦμεΑ άλλων ετών, τμημάτων ή και σχολών, εάν υπάρχει σχετικό ενδιαφέρον.


Οι εθελοντές θα έχουν πρόσβαση σε προσωπικά μου στοιχεία και στα στοιχεία που αναγράφονται στη γνωμάτευση που προσκόμισα;

Η ΜοΠρο κοινοποιεί στους εθελοντές με τους οποίους θα συναναστρέφεσαι τα στοιχεία επικοινωνίας σου καθώς και στοιχεία που αναγράφονται στη γνωμάτευση που προσκόμισες με την φόρμα Καταγραφής Περιορισμών (ΚαΠ). Οι εθελοντές δεσμεύονται να χειριστούν τα προσωπικά αυτά δεδομένα με τον τρόπο που επιθυμείς εσύ, τον οποίο θα δηλώσεις εγγράφως στην δήλωση αποδοχής όρων συμμετοχής της ΥΕΥ, όπως για παράδειγμα, να τα χειρίζονται με διακριτικότητα και να μην τα κοινοποιούν σε συμφοιτητές και κοινούς σας φίλους.

Εάν είσαι αντίθετος με την κοινοποίηση των προσωπικών σου δεδομένων υπό τους παραπάνω όρους στους εθελοντές με τους οποίους θα συνεργαστείς, μπορείς να αιτηθείς μορφές υποστήριξης που δεν απαιτούν άμεση επαφή με τους εθελοντές. Υποστήριξη τέτοιας μορφής μπορεί να καταστεί ανώνυμη με τη μεσολάβηση της ΥΕΥ, καθώς δε θα έρχεσαι σε άμεση επαφή με τους εθελοντές, ούτε εκείνοι θα γνωρίζουν τον/την ΦμεΑ που υποστηρίζουν. Στη περίπτωση αυτή θα κοινοποιούνται στους εθελοντές μόνο τα λειτουργικά εμπόδια και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζεις χωρίς αναφορά σε προσωπικά στοιχεία.


Θα υπάρξει ανταπόκριση σε όλα τα αιτήματά μου;

Η λειτουργία της ΥΕΥ βασίζεται στη συμβολή φοιτητών οι οποίοι επιθυμούν να διαθέσουν εθελοντικά τον χρόνο τους, αναλαμβάνοντας συγκεκριμένες δράσεις για την βελτίωση της πρόσβασης των συμφοιτητών τους με αναπηρία στην ακαδημαϊκή λειτουργία. Διαλέγουν αποστολές ανάλογα με το που πιστεύουν ότι μπορούν να φανούν πραγματικά χρήσιμοι.

Υπάρχουν εξάμηνα κατά τα οποία ενεργοί ή υποψήφιοι εθελοντές δεν ανταποκρίνονται στο κάλεσμα της ΥΕΥ για την κάλυψη κάποιων αιτημάτων.

Σε κάθε περίπτωση, εάν πιστεύεις ότι η ανθρώπινη πολυδιάστατη συνοδεία από εθελοντές συμφοιτητές σου μπορεί να σε ωφελήσει, μην διστάσεις να κάνεις αίτημα στην ΥΕΥ κάθε εξάμηνο, καθώς κάθε νέο αίτημα οδηγεί σε εκ νέου στοχευμένη αναζήτηση για νέους εθελοντές.


Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για την ένταξη στο πρόγραμμα εθελοντισμού;

Μπορείς να ζητήσεις υποστήριξη από εθελοντές εφόσον είσαι ενεργός φοιτητής, δηλαδή παρακολουθείς (δια ζώσης ή εξ αποστάσεως) μαθήματα, εργαστήρια, παραδίδεις εργασίες, μελετάς και συμμετέχεις στις εξετάσεις.

Για να ενταχθείς στο πρόγραμμα εθελοντισμού θα πρέπει:

 • να έχεις υποβάλει τη φόρμα Καταγραφής Περιορισμών Δραστηριότητας και Συμμετοχής (ΚαΠ)
 • να έχεις προσκομίσει στη ΜοΠρο πρόσφατη αναλυτική γνωμάτευση από δημόσιο φορέα από την οποία: α) να δικαιολογούνται οι υπηρεσίες που αιτείσαι και β) να βεβαιώνεται πως δεν πάσχεις από κάποια ψυχική διαταραχή στο πλαίσιο της οποίας εκδηλώνεις συμπεριφορές που θέτουν σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα τη δική σου ή άλλων, όπως για παράδειγμα τάσεις αυτοκτονίας, χρήση ουσιών, ανεξέλεγκτες εκρήξεις θυμού, παρορμητικότητα κλπ (η βεβαίωση αυτή μπορεί να αντικατασταθεί με αντίστοιχη Υπεύθυνη Δήλωση εκ μέρους σου και απαιτείται μόνο σε περίπτωση αιτήματος για δια ζώσης συνεργασία)
 • να έχεις πραγματοποιήσει, τουλάχιστον μια φορά, συνάντηση ένταξης στο πρόγραμμα εθελοντισμού με στέλεχος της ΥΕΥ
 • να έχεις πραγματοποιήσει τουλάχιστον μια συνάντηση με τον Σύμβουλο Καθηγητή του τμήματός/της σχολής σου για να συζητήσετε διεξοδικά τους περιορισμούς που συναντάς κατά τη παρακολούθηση των παραδόσεων, τη μελέτη της ύλης και τη συμμετοχή σου στις εξετάσεις και θα έχετε συμφωνήσει τις προσαρμογές που θα εφαρμοστούν. Η ενημέρωση του Συμβούλου Καθηγητή για τα μαθήματα τα οποία παρακολουθείς είναι απαραίτητη κάθε εξάμηνο.
 • να έχεις κατανοήσει και συμφωνήσει με τις διαδικασίες που διέπουν τη λειτουργία της ΜοΠρο του ΕΚΠΑ και να έχεις υπογράψει τη δήλωση αποδοχής των όρων συμμετοχής της Υπηρεσίας Εθελοντικής Υποστήριξης. Απαραίτητη είναι η συστηματική ανατροφοδότηση που πρέπει να στέλνεις στην ΥΕΥ (βλ. Ημερολόγιο Συνεργασίας) καθώς και η συμπλήρωση των εντύπων αξιολόγησης στο τέλος κάθε εξαμήνου.

 


Θέλω να καταθέσω αίτημα για υποστήριξη με εθελοντές για το τρέχον διδακτικό εξάμηνο.

Όταν γνωρίζεις το πρόγραμμα των μαθημάτων που θα παρακολουθήσεις το τρέχον εξάμηνο, στέλνεις ηλεκτρονικό μήνυμα στο ariadni@nulldi.uoa.gr με τα παρακάτω στοιχεία για το κάθε αίτημά σου:

 • Είδος υποστήριξης που επιθυμείς (π.χ. συνοδεία, παροχή σημειώσεων, μετατροπή σημειώσεων σε ηλεκτρονική προσβάσιμη μορφή)
 • Ημέρα
 • Ώρα και Διάρκεια υποστήριξης
 • Τίτλος μαθήματος/κλινικής/εργαστηρίου (αναφέρεται και κλιμάκιο, εφόσον υπάρχει)
 • Όνομα διδάσκοντα
 • Ακριβής τόπος παροχής υποστήριξης
 • Άλλες λεπτομέρειες

Εάν προκύψει κάποιο αίτημα κατά τη διάρκεια του εξαμήνου, μπορείς να το στείλεις οποιαδήποτε στιγμή αναφέροντας τις ίδιες πληροφορίες.

Εάν είναι η πρώτη φορά που καταθέτεις αίτημα για εθελοντική υποστήριξη, μπορεί να μεσολαβήσει διάστημα ενός μήνα μέχρι να ξεκινήσει η υποστήριξή σου από τους εθελοντές.

Εάν δεν είναι η πρώτη φορά που καταθέτεις αίτημα, μπορεί η συνεργασία με τους εθελοντές να ξεκινήσει εντός δύο εβδομάδων.


Έστειλα τα αιτήματά μου. Ποια είναι τα επόμενα βήματα;
 1. Θα λάβεις ηλεκτρονικό μήνυμα από την ΥΕΥ για επιβεβαίωση ότι τα αιτήματά σου έχουν παραληφθεί. Ενδεχομένως υπάρξουν διευκρινιστικές ερωτήσεις.
 2. Η ΥΕΥ θα προωθήσει τα αιτήματά σου στους ενεργούς εθελοντές του τρέχοντος εξαμήνου ώστε να δηλώσουν ενδιαφέρον για το καθένα από αυτά.
 3. Η ΥΕΥ θα αναθέσει κάθε σου αίτημα στον καταλληλότερο εθελοντή και θα προχωρήσει σε ταχύρρυθμη προετοιμασία του ανάλογα με τις δράσεις που θα αναλάβει.
 4. Στέλεχος της ΜοΠρο θα σε ενημερώσει για την αντιστοίχισή σου με εθελοντή ή ομάδα εθελοντών και θα οριστεί κοινή συνάντηση.
 5. Κατά τη διάρκεια της πρώτης συνάντησης, η οποία θα πραγματοποιηθεί στη σχολή σου, θα γίνει αναφορά στους όρους συμμετοχής στο πρόγραμμα εθελοντισμού και θα διευκρινιστούν οι δράσεις του κάθε εθελοντή. Στη συνέχεια, υπογράφεται το συμφωνητικό εθελοντικής υποστήριξης που θα πλαισιώνει την συνεργασία σας.
 6. Σε περίπτωση που δεν ανταποκριθεί ενεργός εθελοντής σε κάποιο αίτημά σου, η ΥΕΥ θα προχωρήσει σε αναζήτηση νέων εθελοντών, είτε μέσω της γραμματείας του τμήματος/της σχολής σου κοινοποιώντας ανακοίνωση με την οποία θα καλούνται οι φοιτητές του έτους σου να δηλώσουν συμμετοχή στο πρόγραμμα εθελοντισμού, είτε με στοχευμένη ανακοίνωση από τους διδάσκοντες των μαθημάτων που παρακολουθείς στο eclass. Στις ανακοινώσεις δεν θα αναγράφεται το όνομά σου και τα στοιχεία επικοινωνίας σου αλλά μόνο οι συγκεκριμένες δράσεις που θα κληθούν να αναλάβουν οι εθελοντές και οι περιορισμοί δραστηριότητας και συμμετοχής που αντιμετωπίζεις. Εάν βρεθούν νέοι εθελοντές, θα αντιστοιχηθείς μαζί τους και θα επαναληφθούν τα βήματα 4 και 5.
 7. Κατά τη διάρκεια της συνεργασίας με τους εθελοντές, θα στέλνεις κάθε εβδομάδα ανατροφοδότηση στην ΥΕΥ σε όποια μορφή σε εξυπηρετεί (βλ. ημερολόγιο συνεργασίας). Εάν προκύπτουν προβλήματα κατά τη διάρκεια της συνεργασίας, η ΥΕΥ θα μεριμνήσει για την επίλυσή τους.
 8. Στο τέλος του διδακτικού εξαμήνου, θα συμπληρώσεις σύντομα έντυπα αξιολόγησης στα οποία θα μπορέσεις να αξιολογήσεις την εμπειρία σου.
 9. Η δέσμευση των εθελοντών από το Συμφωνητικό Εθελοντικής Υποστήριξης ισχύει μέχρι το τέλος του διδακτικού εξαμήνου.
 10. Η ίδια διαδικασία επαναλαμβάνεται για κάθε νέο αίτημα κατά τη διάρκεια του εξαμήνου καθώς και στην αρχή κάθε νέου εξάμηνο με δική σου πρωτοβουλία.

Θέλω εθελοντές να παραλάβουν τα συγγράμματά μου από τα σημεία διανομής.

Για να αιτηθείς την παραλαβή συγγραμμάτων του ΕΥΔΟΞΟΥ θα πρέπει να στείλεις στο ariadni@nulldi.uoa.gr τα στοιχεία που αναφέρονται στον συγκεντρωτικό πίνακα που εμφανίζεται στο τελευταίο βήμα της δήλωσης συγγραμμάτων στον ΕΥΔΟΞΟ (Παράδειγμα πίνακα λίστας συγγραμμάτων του Ευδόξου προς παραλαβή) καθώς και Εξουσιοδότηση για την παραλαβή των συγγραμμάτων συμπληρωμένη και υπογεγραμμένη. Μόλις συγκεντρωθούν τα συγγράμματά σου, η ΜοΠρο θα επικοινωνήσει μαζί σου για να σε ενημερώσει για τα επόμενα βήματα. Τα συγγράμματα συγκεντρώνονται μέσα σε διάστημα επτά εργάσιμων ημερών (σε περίπτωση δυσκολίας ηλεκτρονικής αποστολής των παραπάνω, παρακαλώ επικοινώνησε με την ΥΕΥ).


Θέλω να αιτηθώ υποστήριξη εθελοντή για την εξεταστική περίοδο.

Αρχικά πρέπει να ενημερώσεις τον Σύμβουλο Καθηγητή του τμήματος/της σχολής σου για τα μαθήματα στα οποία σκοπεύεις να εξεταστείς και για τις προσαρμογές που θέλεις να εφαρμοστούν. Εκείνος θα ενημερώσει στη συνέχεια τους καθηγητές για την πρόθεσή σου να εξεταστείς στο μάθημά τους και για το αίτημά σου για υποστήριξη από εθελοντή. Οι καθηγητές που συμφωνούν με αυτή τη προσαρμογή θα αιτηθούν εθελοντή συνοδό ή βοηθό γραφής από τη ΜοΠρο, ώστε να επιβεβαιωθεί και από τους ίδιους η ώρα και η μέρα των εξετάσεων καθώς και το προφίλ του κατάλληλου εθελοντή για το κάθε μάθημα. Θα ενημερωθείς από τους ίδιους για τις προσαρμογές που έχουν δρομολογηθεί για την εξέταση των μαθημάτων τους.

Προσοχή: Η έγκαιρη κοινοποίηση του προγράμματος των εξετάσεων (τουλάχιστον επτά ημέρες πριν την έναρξη της εξεταστικής) είναι προϋπόθεση για την επεξεργασία του αιτήματός σου.