Μετάβαση στο περιεχόμενο

ICC Camp

ICC: International Camp on Computers and Communication
Διεθνής Θερινή Συνάντηση για τους Υπολογιστές και την Επικοινωνία

Η μοναδική ευκαιρία για νέους με τύφλωση και μερική όραση

Η ιδέα της ICC

Η ιδέα του ICC είναι απλή – και από αυτή την απλότητα φαίνεται να απορρέει η δύναμή του:

Ξεκίνησε από τα κέντρα υποστήριξης στα Πανεπιστήμια του Λιντζ της Αυστρίας και της Καρλσρούης της Γερμανίας που δραστηριοποιούνται στην ένταξη των φοιτητών με τύφλωση και μερική όραση στις ακαδημαϊκές σπουδές. Η χρήση των ηλεκτρονικών υπολογιστών αποτελεί ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του 80 ένα αναπόσπαστο μέρος για την επίτευξη του στόχου αυτού. Όπως ακριβώς τα αμαξίδια διευκολύνουν την κινητικότητα των κινητικά ανάπηρων, έτσι και οι υπολογιστές διευκολύνουν την πρόσβαση στο γραπτό λόγο για τα άτομα με «εντυποαναπηρία». Ανοίγουν μία πόρτα στον ψηφιακό κόσμο, ο οποίος γίνεται προσβάσιμος με τη χρήση υπολογιστών προσαρμοσμένων στις ανάγκες τους. Οι καλές δεξιότητες στις τεχνολογίες πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών είναι απαραίτητες για τη συγκεκριμένη ομάδα, περισσότερο απ' ό,τι για το μέσο πληθυσμό.

Επίσης, η διαδικασία λήψης μίας τόσο σημαντικής απόφασης σχετικά με την επιλογή της κατεύθυνσης και του τόπου σπουδών, η γνώση του πώς να ξεκινήσει ή να δομήσει κάποιος τις σπουδές του και η αναζήτηση σχετικής υποστήριξης, απαιτεί ενημέρωση και συμβουλευτική. Η υψηλή περιπλοκότητα αυτής της διαδικασίας για τυφλούς και μερικώς βλέποντες, από τεχνική, παιδαγωγική και κοινωνική άποψη, απαιτεί μία όσο το δυνατό πιο έγκαιρη έναρξης της προετοιμασίας.

Η κεντρική ιδέα του ICC είναι η έγκαιρη επαφή με πιθανούς μελλοντικούς φοιτητές, η ανάδειξη της φοίτησης στην ανώτατη εκπαίδευση ως ενός δρόμου προς την επαγγελματική αποκατάσταση, η παροχή συμβουλευτικής για θέματα σπουδών, η γνωριμία με τις νέες τεχνολογίες ως μέσο για επιτυχείς σπουδές και η κινητοποίηση για διεθνή και διαπολιτισμική ανταλλαγή.

Βέβαια, το επίκεντρο των νέων τεχνολογιών αλλάζει γρήγορα, αλλά η βασική ιδέα, να συνοδεύουν δηλαδή οι τεχνολογίες αυτές το νέο φοιτητή στις σπουδές του, παραμένει η ίδια.

Η Διεθνής Θερινή Συνάντηση για τους Υπολογιστές

 • Είναι μια 10ήμερη διοργάνωση που λαμβάνει χώρα σε προσβάσιμες εγκαταστάσεις, σε σύγχρονα κτήρια εκπαίδευσης, εστίασης και διαμονής, με κατάλληλο τεχνικό εξοπλισμό και υποστηρίζεται από έμπειρους επαγγελματίες του χώρου, από όλες σχεδόν τις χώρες της Ευρώπης.
 • Ενημερώνει τους νέους με απώλεια όρασης για την τεχνολογία και τα πλεονεκτήματά της, τις απαραίτητες δεξιότητες για τη χρήση υπολογιστή, αλλά και τις προσπάθειες που χρειάζονται για βελτίωση των τεχνικών τους δεξιοτήτων, της κινητικότητάς τους, καθώς και των κοινωνικών τους δεξιοτήτων.
 • Υποστηρίζει τους συμμετέχοντες ώστε να λάβουν αποφάσεις για το εκπαιδευτικό και επαγγελματικό τους μέλλον, και τους κινητοποιεί για την έγκαιρη και ουσιαστική προετοιμασία πριν την έναρξη της φοίτησης στην τριτοβάθμιας εκπαίδευση.
 • Αποτελεί μία εξαιρετική ευκαιρία για επαφή με νέους με προβλήματα όρασης από άλλες χώρες, και για ανταλλαγή ενδιαφερόντων και εμπειριών.

Το ICC αποτελεί το σημείο έναρξης αυτής της διαδικασίας, δίνοντας το κίνητρο στους συμμετέχοντες να ολοκληρώσουν επιτυχώς τη φοίτησή τους στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση και να προετοιμαστούν κατάλληλα για την είσοδό τους στην ανώτατη εκπαίδευση και την αγορά εργασίας.

Η Φιλοσοφία του ICC

 • Διεθνισμός: Από εθνικές μειονότητες σε μία διεθνή ομάδα κοινού ενδιαφέροντος.
 • Κινητοποίηση: Εργαστήρια με θεματολογία τεχνολογική, πληροφορικής, κοινωνική, αλλά και ψυχαγωγική.
 • Προσωπικές εμπειρίες: Συναρπαστικές δραστηριότητες ελεύθερου χρόνου.
 • Ατομική υποστήριξη: Χωρίς «υπερπροστασία».
 • Συνεργασία και Δικτύωση: Με διεθνώς αναγνωρισμένους ειδικούς και συνομήλικους απ’ όλη την Ευρώπη.
 • Αύξηση της επίγνωσης: Για τα προβλήματα της συγκεκριμένης ομάδας και τις λύσεις τους.

Επίδραση

Είναι σαφές ότι μία μόνο «Θερινή Συνάντηση για τους Υπολογιστές και την Επικοινωνία» δε μπορεί να επιλύσει όλα τα θέματα που σχετίζονται με την ένταξη των νέων με προβλήματα όρασης -σε επίπεδο κοινωνικό, πολιτικό, οικονομικό, ηθικό, παιδαγωγικό ή τεχνικό-, αλλά κάθε αλλαγή και εξέλιξη χρειάζεται ένα σημείο εκκίνησης, και η ανάγκη για την ύπαρξη ενός τέτοιου σημείου είναι προφανής. Το ICC μπορεί να λειτουργήσει ως κινητήρια δύναμη και διευκολυντής αυτής της διαδικασίας.

Εκτός αυτού, το ICC διευρύνει τον κύκλο των ειδικών που συμμετέχουν στη μαθησιακή διαδικασία -τυπική και άτυπη μάθηση- και προσφέρει εξοικείωση με έννοιες και μεθόδους που εφαρμόζονται σε άλλες χώρες. Οι εκπαιδευτικοί και ειδικοί από όλη την Ευρώπη που συνοδεύουν τις εθνικές ομάδες και προσφέρουν εργαστήρια, έχουν μία μοναδική ευκαιρία να μάθουν από άλλους συναδέλφους και άλλους πολιτισμούς, ενώ δημιουργούν και ένα ισχυρό δίκτυο στον επιστημονικό ή επαγγελματικό τους τομέα.

Τέλος, το ICC προσφέρει μία μοναδική ευκαιρία στον εκάστοτε διοργανωτή, να ενημερώσει την κοινή γνώμη για τις δραστηριότητές του και την ανάγκη για ενσωμάτωση. Οι διοργανώσεις βρίσκουν μεγάλη απήχηση ως επίκαιρα γεγονότα με τεχνικό, κοινωνικό και διεθνή χαρακτήρα στον τοπικό, εθνικό και διεθνή τύπο.

Η αναζωογονητική και δημιουργική διεθνής ατμόσφαιρα, μακριά από την τετριμμένη καθημερινότητα, και η ελευθερία στο περιεχόμενο και τις μεθόδους που διευκολύνει την εστίαση στις ανάγκες και ικανότητες των συμμετεχόντων, υλοποιούν τους στόχους του ICC.

Χώρες και αριθμοί

Τα τελευταία 24 χρόνια το ICC φιλοξένησε πάνω από 2000 νέους από όλο τον κόσμο και 1600 ειδικούς ως συνοδούς και εκπαιδευτές.

24 ICC φιλοξενήθηκαν σε 15 συνολικά χώρες (με αλφαβητική σειρά):

 • Αυστρία (1993, 1994, 1995, 1996, 2009) – Λιντζ, Γκρατζ και Βιέννη
 • Βέλγιο (2017) – Λουβέν
 • Γαλλία (1998) – Λυόν
 • Γερμανία (2000, 2006, 2016) – Στουτγκάρδη και Κονιγκς-Βούστερχαουζεν – Δρέσδη
 • Ελβετία (2003) – Ζόλικοφεν
 • Ελλάδα (2010) – Αθήνα
 • Ηνωμένο Βασίλειο (2002) – Λάφμπορο
 • Ιταλία (2011) – Φλωρεντία και Φερράρα
 • Κροατία (2018) – Ζάνταρ
 • Λετονία (2014) – Ρίγα
 • Ολλανδία (1997, 2015) – Ζάιστ
 • Ουγγαρία (2004) – Βουδαπέστη
 • Ρουμανία (2012) – Κλουζ-Νάποκα
 • Σλοβενία (2001) – Σκόφια Λόκα
 • Σουηδία (1999) – Στοκχόλμη
 • Τσεχία (2005) – Μπρνο
 • Φιλανδία (2007) – Εσπού

Το 2019, η 25η θερινή συνάντηση θα λάβει χώρα στην πόλη Χάρφορντ του Ηνωμένου Βασιλείου.

10 ημέρες – Δύο κύριες περιοχές γνώσης, δεξιοτήτων και επάρκειας

Σε όλους τους συμμετέχοντες προσφέρονται από ειδικούς δραστηριότητες και εργαστήρια με διαφορετική θεματολογία που αφορά τόσο τεχνικές όσο και κοινωνικές δεξιότητες.

Τεχνικές δεξιότητες και επάρκεια:

 • Οι τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις τόσο για αρχάριους όσος και για προχωρημένους
 • Το Διαδίκτυο
 • Λογισμικό και εφαρμογές σε όλες τις πιθανές περιοχές ενδιαφέροντος

Κοινωνικές δεξιότητες και επάρκεια:

 • Προσωπική και διαπολιτισμική μάθηση, επικοινωνία και ευ ζην
 • Ένταξη στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και σπουδές/ζωή στο εξωτερικό
 • Αιτήσεις εύρεσης εργασίας, συνέντευξη, ένταξη στην αγορά εργασίας

Εργαστήρια σύμφωνα με τις προτιμήσεις των συμμετεχόντων!

Τα Εργαστήρια επικεντρώνονται σε πραγματικές καταστάσεις και εφαρμογές, πώς δηλαδή οι συμμετέχοντες διαχειρίζονται καταστάσεις της καθημερινότητας μέσω των τεχνολογιών πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών, και πώς αναπτύσσουν τις απαραίτητες δεξιότητες.

Οι συμμετέχοντες επιλέγουν μεταξύ μίας μεγάλης ποικιλίας εργαστηρίων που προσφέρονται από ειδικούς στα θέματα από όλο τον κόσμο. Τα Εργαστήρια αυτά προγραμματίζονται κάθε χρόνο, τόσο βάσει της αξιολόγησης των αναγκών παλαιότερων συμμετεχόντων, όσο και βάσει των νεότερων εξελίξεων της έρευνας και της πράξης.

Προσφέρονται 3-ωρα, 6-ωρα και 9-ωρα Εργαστήρια, τα οποία λαμβάνουν χώρα συνολικά τις 7 από τις 10 ημέρες που διαρκεί η θερινή συνάντηση.

Δείγμα Προγράμματος
Ημέρες / Ώρες 3η και 4η 10η
08:00-08:30 Άφιξη Πρωινό Πρωινό Εκδρομή Πρωινό Πρωινό Πρωινό Πρωινό Αναχώρηση
09:00-12:00 Εισαγωγικό Εργαστήριο Εργαστήριο Εργαστήριο Ελεύθερη Δραστηριότητα Εργαστήριο Εργαστήριο
12:00-13:30 Γεύμα Γεύμα Γεύμα Γεύμα Γεύμα Γεύμα
14:00-17:00 Εργαστήριο Εργαστήριο Εργαστήριο Εργαστήριο Εργαστήριο Ελεύθερη Δραστηριότητα
17:00-19:00 Δείπνο Δείπνο Δείπνο Δείπνο Δείπνο Δείπνο
19:00-22:00 Καλωσόρισμα Βραδινό Πρόγραμμα Βραδινό Πρόγραμμα Βραδινό Πρόγραμμα Βραδινό Πρόγραμμα Βραδινό Πρόγραμμα Αποχαιρετισμός