Μετάβαση στο περιεχόμενο

Εσωτερικός Κανονισμός

Απόφαση Φύλλο Εφημερίδας της Κυβέρνησης (ΦΕΚ) Τίτλος
242 ΦΕΚ 6949Β Έγκριση του Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας της Μονάδας Ισότιμης Πρόσβασης ατόμων με αναπηρία και ατόμων με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες

Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της Ελληνικής Δημοκρατίας

Τεύχος Δεύτερο, Αριθμός Φύλλου 6849, 13 Δεκεμβρίου 2024

Αριθμ. απόφ. 242

Έγκριση του Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας της Μονάδας Ισότιμης Πρόσβασης ατόμων με αναπηρία και ατόμων με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.

Άρθρο 1: Αποστολή, Στόχοι, Αντικείμενο, Λειτουργία

1.   Στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) λειτουργεί «Μονάδα Ισότιμης Πρόσβασης ατόμων με αναπηρία και ατόμων με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες» ως Τμήμα της Διεύθυνσης Φοιτητικής Μέριμνας η οποία υπάγεται στη Γενική Διεύθυνση Εκπαίδευσης του Ιδρύματος. Ο διακριτικός τίτλος της «Μονάδας Ισότιμης Πρόσβασης ατόμων με αναπηρία και ατόμων με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες» του ΕΚΠΑ ορίζεται ως «Μονάδα Προσβασιμότητας» και στην αγγλική γλώσσα “Accessibility Unit”.

2.   Αποστολή της Μονάδας Προσβασιμότητας είναι η εξασφάλιση της πλήρους συμμετοχής των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας, που είναι άτομα με αναπηρία και άτομα με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες (ΑμεΑ&ΕΕΑ) στο σύνολο των εκπαιδευτικών, ερευνητικών και διοικητικών δραστηριοτήτων που διεξάγονται στο ΕΚΠΑ. Η αποστολή αυτή επιτυγχάνεται μέσω της παροχής προσαρμογών στο περιβάλλον, Υποστηρικτικών Τεχνολογιών Πληροφορικής και Υπηρεσιών Πρόσβασης.

3.   Ειδικότερα, δυνητικοί αποδέκτες των υπηρεσιών της Μονάδας Προσβασιμότητας είναι μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας του ΕΚΠΑ με πιστοποιημένη: αισθητηριακή αναπηρία, κινητική αναπηρία, μαθησιακή δυσκολία / δυσλεξία, διαταραχή ελλειμματικής προσοχής με ή χωρίς υπερκινητικότητα, διάχυτες νευροαναπτυξιακές διαταραχές / αυτισμό / Asperger, σοβαρή ασθένεια ή σοβαρά ψυχοκοινωνικά προβλήματα. Μεμονωμένες περιπτώσεις που δεν περιγράφονται στον παραπάνω κατάλογο και υπάρχει ποσοστό αναπηρίας άνω του 67%, μπορούν να εξετάζονται κατά περίπτωση.

4.   Οι αρμοδιότητες της Μονάδας Προσβασιμότητας είναι:

α) Η υλοποίηση του σχεδίου ισότιμης πρόσβασης του ΕΚΠΑ,

β) η υποστήριξη της Επιτροπής Ισότιμης Πρόσβασης κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων της,

γ) η παρακολούθηση της εθνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας και της στρατηγικής για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία,

δ) η υποστήριξη της πρόσβασης στην εκπαιδευτική διαδικασία, ιδίως με κατάλληλα προσβάσιμα συγγράμματα, εκπαιδευτικό υλικό και τηλεδιερμηνεία,

ε) η υποστήριξη εναλλακτικών μεθόδων εξέτασης των φοιτητών με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, ανάλογα με τις ανάγκες και τις εκπαιδευτικές δυνατότητές τους,

στ) η παροχή ατομικών υποστηρικτικών τεχνολογιών πληροφορικής και η διευκόλυνση της ηλεκτρονικής προσβασιμότητας,

ζ) η υποστήριξη των ατόμων με αναπηρία και των ατόμων με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στη συμμετοχή τους στην έρευνα, σε έργα / προγράμματα που διεξάγονται μέσω του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας, συνέδρια και ημερίδες, συνεδριάσεις οργάνων, φοιτητικές συνελεύσεις, καλλιτεχνικές και αθλητικές δραστηριότητες,

η) η διασφάλιση της ηλεκτρονικής / διαδικτυακής επικοινωνίας για την επίλυση διοικητικών θεμάτων ατόμων με αναπηρία και ατόμων με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες,

θ) η διασφάλιση και η διευκόλυνση της φυσικής πρόσβασης των ατόμων με αναπηρία, ιδίως με την παροχή υπηρεσίας μεταφοράς και συνοδείας,

ι) η ψυχοσυναισθηματική υποστήριξη και καθοδήγηση των ατόμων με αναπηρία και των ατόμων με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, σε συνεργασία με το Κέντρο Ψυχολογικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης,

ια) η συνεργασία με τους Συμβούλους Καθηγητές Προσβασιμότητας για την υποστήριξη των φοιτητών με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες,

ιβ) η τήρηση στατιστικών στοιχείων σχετικών με την αναπηρία και την προσβασιμότητα υποδομών και υπηρεσιών του Ιδρύματος,

ιγ) η άσκηση κάθε άλλης αρμοδιότητας που καθορίζεται στον Οργανισμό του ΕΚΠΑ και σχετίζεται με το αντικείμενο της Μονάδας Προσβασιμότητας.

5.   Η Μονάδα Προσβασιμότητας ορίζεται ως Σημείο Αναφοράς του Ιδρύματος για την παρακολούθηση της εφαρμογής των σχετικών προβλέψεων της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία και τη σύνταξη και υποβολή στο Επιμέρους Σημείο Αναφοράς του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού του άρθρου 71 του ν. 4488/2017 (Α΄ 137) προτάσεων και νομοθετικών ρυθμίσεων βέλτιστης εφαρμογής της Σύμβασης στα Α.Ε.Ι. και ετήσιας έκθεσης προόδου και τη διενέργεια διαβούλευσης με τα μέλη με αναπηρία της ακαδημαϊκής κοινότητας για τα παραπάνω θέματα.

6.   Οι Υπηρεσίες και Μονάδες του ΕΚΠΑ υποχρεούνται να συνεργάζονται με τη Μονάδα Προσβασιμότητας για θέματα που εμπίπτουν στις αρμοδιότητές της.

7.   Η Μονάδα Προσβασιμότητας διαθέτει ιστοθέση (website) στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://access.uoa.gr, όπου δημοσιεύεται το σύνολο των πληροφοριών που αφορούν τη λειτουργία της και τις παρεχόμενες υπηρεσίες. Οι βασικότερες πληροφορίες και υπηρεσίες της Μονάδας Προσβασιμότητας δημοσιεύονται και στην αγγλική έκδοση της ιστοθέσης της.

8.   Στις ιστοθέσεις του Ιδρύματος και κάθε Τμήματος των Σχολών του ΕΚΠΑ αναρτάται τυποποιημένη ενημέρωση σχετικά με τη Μονάδα Προσβασιμότητας και τις υπηρεσίες της.

Άρθρο 2: Διοικητική Οργάνωση

1.   Η Μονάδα Προσβασιμότητας έχει έδρα την Αθήνα και διατηρεί γραφείο στο Συγκρότημα Ευρίπου του ΕΚΠΑ στα Ψαχνά Ευβοίας.

2.   Η Μονάδα Προσβασιμότητας λειτουργεί ως  διοικητική μονάδα παροχής ακαδημαϊκών υπηρεσιών και διαρθρώνεται σε γραφεία ως εξής: α) Γραφείο Διοικητικής Υποστήριξης, β) Γραφείο Ψηφιακής Προσβασιμότητας και Παραγωγής Προσβάσιμου Εκπαιδευτικού Υλικού, και γ) Γραφείο Προσβασιμότητας στον Δομημένο Χώρο και Μεταφοράς των Ατόμων με Αναπηρία. Στο μέλλον δύναται να δημιουργηθούν περισσότερα γραφεία, σύμφωνα με τις ανάγκες της Μονάδας Προσβασιμότητας, και ύστερα από έγκριση του Συμβουλίου Διοίκησης.

3.   Η Μονάδα Προσβασιμότητας στελεχώνεται κατά προτεραιότητα από επιστημονικό και διοικητικό προσωπικό με εμπειρία σε ζητήματα φυσικής προσβασιμότητας, ψηφιακής προσβασιμότητας και αναπηρίας, άλλως με προσωπικό που εκπαιδεύεται καταλλήλως στα ως άνω ζητήματα.

4.   Κάθε μέλος του προσωπικού της Μονάδας Προσβασιμότητας ανήκει σε ένα επιμέρους Γραφείο, αλλά μπορεί παράλληλα να απασχολείται και σε άλλα Γραφεία, ανάλογα με τις ανάγκες της Μονάδας.

Άρθρο 3: Σύμβουλοι Καθηγητές Προσβασιμότητας και Αρμόδια Στελέχη Γραμματειών

1.   Σε κάθε Τμήμα των Σχολών του ΕΚΠΑ με απόφαση της Συνέλευσης ορίζεται ένα τακτικό και ένα αναπληρωματικό μέλος του διδακτικού προσωπικού (μέλος ΔΕΠ ή ΕΔΙΠ) ως Σύμβουλοι Καθηγητές Προσβασιμότητας (ΣΚΠ). Τα στοιχεία επικοινωνίας των επιμέρους ΣΚΠ είναι αναρτημένα στις ιστοθέσεις του Τμήματος όπου ανήκουν και συνολικά στην ιστοθέση της Μονάδας Προσβασιμότητας.

2.   Οι ΣΚΠ διαμεσολαβούν μεταξύ της Μονάδας Προσβασιμότητας και του Τμήματος και έχουν συμβουλευτικό ρόλο για τα μέλη της φοιτητικής κοινότητας με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και για το διδακτικό προσωπικό του Τμήματός τους για ζητήματα προσβασιμότητας. Επίσης, συμμετέχουν σε φυσικές ή διαδικτυακές συναντήσεις με τη Μονάδα Προσβασιμότητας και ενημερώνουν αυτή για ζητήματα προσβασιμότητας στο Τμήμα τους.

3.   Οι ΣΚΠ αποτελούν τον συνδετικό κρίκο μεταξύ των φοιτητών και των διδασκόντων με σκοπό την ένταξη και ισότιμη φοίτηση των Φοιτητών με Αναπηρία και Φοιτητών με Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες (ΦμεΑ&ΕΕΑ). Ο ρόλος τους είναι κεντρικός για την αποτελεσματικότερη προαγωγή των σπουδών των ΦμεΑ&ΕΕΑ, καθώς αποφεύγεται η ανάγκη για επικοινωνία ή συνάντηση των ΦμεΑ&ΕΕΑ με κάθε διδάσκοντα ξεχωριστά για τη διευθέτηση των όποιων εμποδίων αντιμετωπίζουν. Βασικό καθήκον των ΣΚΠ, εκτός του γενικού και ειδικού συμβουλευτικού έργου προς τους ΦμεΑ&ΕΕΑ, είναι να ενημερώνουν τους διδάσκοντες για τα εμπόδια και δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ΦμεΑ&ΕΕΑ στις σπουδές τους και να παρέχουν στους διδάσκοντες του Τμήματός τους κατευθυντήριες οδηγίες που εμπεριέχουν ειδικές ρυθμίσεις και εύλογες προσαρμογές στην εκπαιδευτική διαδικασία και στις εξετάσεις για την κάθε ξεχωριστή περίπτωση ΦμεΑ&ΕΕΑ.

4.   Οι ΦμεΑ&ΕΕΑ, αφού έχουν ακολουθήσει την προβλεπόμενη διαδικασία εγγραφής στη Μονάδα Προσβασιμότητας (άρθρο 5 του παρόντος Κανονισμού) και εφόσον επιθυμούν προσαρμογές σε μαθήματα, εργαστήρια ή εξετάσεις, επικοινωνούν με τον ΣΚΠ του Τμήματός τους, πάντα με δική τους πρωτοβουλία, για να ζητήσουν την ενημέρωση των διδασκόντων στο ξεκίνημα κάθε εξαμήνου και πριν από κάθε εξεταστική.

5.   Οι ΣΚΠ τηρούν τις διατάξεις για την προστασία των προσωπικών δεδομένων και δεν κοινοποιούν πληροφορίες για τους ΦμεΑ&ΕΕΑ σε γονείς και κηδεμόνες ή άλλα άτομα που επικοινωνούν εκ μέρους των ΦμεΑ&ΕΕΑ, με εξαίρεση τις περιπτώσεις κατά τις οποίες έχει οριστεί άλλος νόμιμος εκπρόσωπος για τον/την ΦμεΑ&ΕΕΑ.

6.   Σε κάθε Γραμματεία Τμήματος των Σχολών ορίζεται με απόφαση του/της Προϊσταμένου της Αρμόδιο Στέλεχος, καθώς και ο αναπληρωτής αυτού, για την κατά προτεραιότητα και με εναλλακτικούς προσβάσιμους τρόπους εξυπηρέτηση των ΦμεΑ&ΕΕΑ, με τους οποίους οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν τόσο δια ζώσης όσο και τηλεφωνικά ή με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ή διαδικτυακά ή μέσω της Υπηρεσίας Διαμεταγωγής – Τηλεδιερμηνείας για Φοιτητές με έλλειμμα προφορικής επικοινωνίας. Τα στοιχεία επικοινωνίας των επιμέρους Αρμοδίων Στελεχών στις Γραμματείες είναι αναρτημένα στις ιστοθέσεις του Τμήματος όπου ανήκουν και συνολικά στην ιστοθέση της Μονάδας Προσβασιμότητας.

Άρθρο 4: Εγγραφή στη Μονάδα Προσβασιμότητας ατόμων με αναπηρία και ατόμων με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες

1.   Για λάβει ένα φυσικό πρόσωπο υπηρεσίες από τη Μονάδα Προσβασιμότητας πρέπει απαραίτητα να εγγραφεί σε αυτή καταθέτοντας την Φόρμα Καταγραφής Περιορισμών (ΚαΠ) Δραστηριότητας και Συμμετοχής και τις σχετικές Γνωματεύσεις. Η συμπλήρωση και υποβολή της ΚαΠ μπορεί να γίνει με εναλλακτικούς προσβάσιμους τρόπους και μέσω της Υπηρεσίας Διαμεταγωγής – Τηλεδιερμηνείας για φοιτητές με έλλειμμα προφορικής επικοινωνίας. Πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία και τις προϋποθέσεις εγγραφής περιγράφονται αναλυτικά στην ιστοθέση της Μονάδας Προσβασιμότητας.

2.   Οι ΦμεΑ&ΕΕΑ του ΕΚΠΑ κατά την εγγραφή τους στη Μονάδα Προσβασιμότητας συναινούν ότι κατά το χρονικό διάστημα που παραμένουν εγγεγραμμένοι στην Μονάδα Προσβασιμότητας:

α) Η δια ζώσης, τηλεφωνική και ηλεκτρονική/διαδικτυακή επικοινωνία με την Μονάδα Προσβασιμότητας θα είναι άμεση και απρόσκοπτη.

β) Τα προσωπικά δεδομένα που προσκομίζουν θα αξιοποιηθούν μόνο για σκοπούς εξατομίκευσης των υπηρεσιών της Μονάδας Προσβασιμότητας στις ανάγκες του/της φοιτητή/τριας και πιστοποίησης ή βελτίωσης των υπηρεσιών αυτών.

γ) Η ΚαΠ αποστέλλεται μόνον στον ΣΚΠ.

δ) Το εξατομικευμένο πλάνο με τις ειδικές ρυθμίσεις και τις εύλογες προσαρμογές στην εκπαιδευτική διαδικασία και στις εξετάσεις σχεδιάζεται και αποστέλλεται στον ΣΚΠ και μέσω αυτού στο διδακτικό προσωπικό του Τμήματος που φοιτούν.

ε) Ο φοιτητής ή η φοιτήτρια, ως αυτόεκπροσωπούμενο ενήλικο άτομο επικοινωνεί μόνο ο/η ίδιος/α  τηλεφωνικά ή ηλεκτρονικά ή διαδικτυακά ή μέσω της Υπηρεσίας Διαμεταγωγής – Τηλεδιερμηνείας για φοιτητές με έλλειμμα προφορικής επικοινωνίας, εξ αποστάσεως ή δια ζώσης, με την Μονάδα Προσβασιμότητας. Γονείς και κηδεμόνες ή άλλα άτομα δεν απευθύνονται στην Μονάδα Προσβασιμότητας εκ μέρους του φοιτητή ή της φοιτήτριας, με εξαίρεση τις περιπτώσεις κατά τις οποίες έχει οριστεί άλλος νόμιμος εκπρόσωπος για τον ΦμεΑ&ΕΕΑ.

στ) Εφόσον ο φοιτητής ή η φοιτήτρια υποστηρίζεται από επαγγελματίες εκτός ΕΚΠΑ, η Μονάδα  Προσβασιμότητας επικοινωνεί μαζί τους μόνο εάν ο ίδιος / η ίδια έχει παραχωρήσει άδεια κατά την εγγραφή του/ης.

ζ) Η επανειλημμένη μη τήρηση των παραπάνω όρων θέτει υπό αίρεση την εγγραφή του ΦμεΑ&ΕΕΑ στη Μονάδα Προσβασιμότητας.

Άρθρο 5: Υπηρεσίες της Μονάδας Προσβασιμότητας ατόμων με αναπηρία και ατόμων με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες

1.   Οι υπηρεσίες της Μονάδας Προσβασιμότητας διατίθενται δια ζώσης ή ηλεκτρονικά/διαδικτυακά ανάλογα με το είδος της υπηρεσίας και τις ανάγκες των ατόμων με αναπηρία και ατόμων με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Η διαθεσιμότητα και το εύρος παροχής των υπηρεσιών εξαρτώνται από την αντίστοιχη διαθεσιμότητα (αριθμός και ειδικότητες) κατάλληλου προσωπικού στη Μονάδα Προσβασιμότητας και πάντοτε στο πλαίσιο των «εύλογων προσαρμογών» που ορίζει ο ν. 4074/2012 (εδάφιο 5 του άρθρου 24).

2.   Οι υπηρεσίες παρέχονται αποκλειστικά στα εγγεγραμμένα μέλη της Μονάδας Προσβασιμότητας που έχουν υποβάλει σχετικό γραπτό αίτημα σε εύλογο χρονικό διάστημα. Οι υπηρεσίες που παρέχονται είναι μόνο αυτές που έχουν συμφωνηθεί γραπτά. Πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία των αιτημάτων συγκεκριμένων υπηρεσιών περιγράφονται αναλυτικά στην ιστοθέση της Μονάδας Προσβασιμότητας.

3.   Τα άτομα που επιθυμούν να κάνουν αλλαγές σχετικά με τις υπηρεσίες που λαμβάνουν, όπως να μη λάβουν μία υπηρεσία για συγκεκριμένη χρονική περίοδο (π.χ. μία μέρα, μία εβδομάδα) ή να διακόψουν πλήρως τη λήψη μιας υπηρεσίας, οφείλουν να ενημερώσουν γραπτώς τη Μονάδα Προσβασιμότητας εγκαίρως. Η ενημέρωση γίνεται από τα ίδια τα άτομα που χρησιμοποιούν την υπηρεσία, ενώ αιτήματα από τρίτα άτομα δεν γίνονται δεκτά. Σε περίπτωση επανειλημμένης αποχής από τη χρήση μιας υπηρεσίας δίχως ενημέρωση του προσωπικού της Μονάδας Προσβασιμότητας, η υπηρεσία παύει να παρέχεται κατόπιν σχετικής ενημέρωσης εκ μέρους της Μονάδας Προσβασιμότητας προς τον αποδέκτη.

1.   Τα άτομα που λαμβάνουν υπηρεσίες εφαρμόζουν τους κανόνες του παρόντος Κανονισμού και σέβονται το προσωπικό της Μονάδας Προσβασιμότητας. Επίσης, είναι υπεύθυνα και υπόλογα για την απώλεια ή την καταστροφή (ολική ή μερική) κάθε τεκμηρίου ή εξοπλισμού, ή για τη φθορά τους πέραν από την επερχόμενη λόγω της φυσιολογικής τους χρήσης, και υποχρεούνται να καλύψουν το ύψος τυχόν βλάβης ή ζημίας.

2.   Η περιγραφή όλων των υπηρεσιών και της διαδικασίας παροχής τους, όπως ισχύουν κάθε φορά, δημοσιεύεται στην ιστοθέση της Μονάδας Προσβασιμότητας. Οι βασικές υπηρεσίες που προσφέρονται είναι:

α) Υπηρεσία Καταγραφής Περιορισμών και Εμποδίων Δραστηριότητας και Συμμετοχής: Στοχεύει στη συστηματική και λεπτομερή προσωποποιημένη ηλεκτρονική αναλυτική καταγραφή των περιορισμών και των εμποδίων δραστηριότητας και συμμετοχής κάθε ΦμεΑ&ΕΕΑ στην ακαδημαϊκή ζωή. Αποτελεί το υποχρεωτικό πρώτο βήμα για να λάβει ο φοιτητής οποιαδήποτε από τις υπόλοιπες υπηρεσίες που προσφέρει η Μονάδα Προσβασιμότητας.

β) Υπηρεσία Προσαρμογών και Διευκολύνσεων στην εκπαιδευτική διαδικασία και στις εξετάσεις: Στοχεύει στην παροχή προσωποποιημένων εύλογων προσαρμογών και ειδικών ρυθμίσεων προς κάθε ΦμεΑ&ΕΕΑ για την παρακολούθηση και την συμμετοχή του στα μαθήματα κατά τη διάρκεια του ακαδημαϊκού εξαμήνου και για την συμμετοχή του σε κάθε είδους διαδικασία αξιολόγησης / εξέταση.

γ) Υπηρεσία Υποστήριξης Προσβασιμότητας στον δομημένο χώρο: Στοχεύει στην ενημέρωση των ΦμεΑ&ΕΕΑ σχετικά με την προσβασιμότητα του δομημένου χώρου του ΕΚΠΑ, ώστε να είναι πιο αποτελεσματική η υποστήριξη που τους παρέχεται. Η υποβολή παραπόνων και υποδείξεων σε θέματα προσβασιμότητας στο δομημένο χώρο μπορεί να γίνει με την συμπλήρωση της “Φόρμας Παραπόνων και Υποδείξεων για θέματα Προσβασιμότητας” που είναι αναρτημένη στην ιστοθέση της Μονάδας Προσβασιμότητας.

δ) Υπηρεσία Υποστήριξης Συμβούλων Καθηγητών Προσβασιμότητας: Παρέχει τεχνογνωσία μέσω ενημέρωσης και κατάρτισης στους Συμβούλους Καθηγητές Προσβασιμότητας αναφορικά με τον τρόπο διαχείρισης κάθε ΦμεΑ&ΕΕΑ στο Τμήμα του, όπως επίσης και σχετικά με τις εύλογες προσαρμογές και ειδικές ρυθμίσεις που δύναται να λάβει κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης των μαθημάτων του ή κατά την συμμετοχή του σε κάθε είδους διαδικασία αξιολόγησης / εξέταση.

ε) Υπηρεσία Υποστήριξης προσωπικού Γραμματειών και Βιβλιοθηκών: Η Μονάδα Προσβασιμότητας παρέχει τεχνογνωσία μέσω ενημέρωσης και κατάρτισης στα Αρμόδια Στελέχη των Γραμματειών σε κάθε Τμήμα, καθώς και στο προσωπικό των Βιβλιοθηκών του ΕΚΠΑ αναφορικά με τον τρόπο εξυπηρέτησης των ΦμεΑ&ΕΕΑ στη Γραμματεία του Τμήματός τους, καθώς και τη χρήση των σταθμών εργασίας ΑμεΑ στις Βιβλιοθήκες αντίστοιχα.

στ) Υπηρεσία Εθελοντικής Υποστήριξης ΦμεΑ&ΕΕΑ: Στοχεύει στο συντονισμό της συστηματικής, διακριτικής και ασφαλούς υποστήριξης των ΦμεΑ&ΕΑΑ του ΕΚΠΑ σε μία ευρεία γκάμα μορφών αρωγής που αφορούν τις σπουδές τους από εθελοντές συμφοιτητές τους τους οποίους καταρτίζει κατάλληλα η Μονάδα Προσβασιμότητας.

ζ) Υπηρεσία Ηλεκτρονικής Προσβασιμότητας: Στοχεύει να προσφέρει στους φοιτητές και το προσωπικό του ΕΚΠΑ ενημέρωση, κατάρτιση, εφαρμογή και χρήση καλών πρακτικών και διεθνών προτύπων στους τομείς των Υποστηρικτικών Τεχνολογιών Πληροφορικής και της Ψηφιακής Προσβασιμότητας διαδικτυακού και εκπαιδευτικού περιεχομένου. Επίσης υποστηρίζει την εγκατάσταση και λειτουργία όλων των σταθμών εργασίας για ΑμεΑ στις βιβλιοθήκες του ΕΚΠΑ.

η) Υπηρεσία Διαμεταγωγής – Τηλεδιερμηνείας για Φοιτητές με έλλειμμα προφορικής επικοινωνίας: Έχει σκοπό να εξασφαλίσει την άμεση απομακρυσμένη διαπροσωπική επικοινωνία, στο πλαίσιο της ακαδημαϊκής ζωής, για ΦμεΑ οι οποίοι φοιτούν σε Τμήματα/ Σχολές του ΕΚΠΑ, με ολική ή μερική απώλεια ακοής (χρήστες της Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας), χωρίς ομιλία ή με σοβαρή δυσαρθρία και γενικότερα φοιτητών οι οποίοι δεν μπορούν να συμμετάσχουν σε προφορική πρόσωπο- με-πρόσωπο διαπροσωπική επικοινωνία ή δεν μπορούν να επικοινωνήσουν μέσω τηλεφωνικής κλήσης.

θ) Υπηρεσία Μεταφοράς ΦμεΑ: Στοχεύει στην δωρεάν μεταφορά ΦμεΑ (κυρίως χρηστών τροχοκαθισμάτων) από την οικία τους ή κάποιο άλλο σημείο συνάντησης σε Τμήμα / Σχολή του ΕΚΠΑ και αντίστροφα με τη χρήση ειδικά διαμορφωμένου οχήματος της Μονάδας Προσβασιμότητας, προκειμένου οι ΦμεΑ οι οποίοι δυσκολεύονται στις μετακινήσεις τους να συμμετέχουν στα μαθήματα και στις εξετάσεις τους.

ι) Υπηρεσία παραγωγής Προσβάσιμου Εκπαιδευτικού Υλικού: Στοχεύει στην μετατροπή και διάθεση ακαδημαϊκών συγγραμμάτων σε διαφορετικές προσβάσιμες ψηφιακές μορφές για τους φοιτητές που δεν μπορούν να διαβάσουν ή να χειριστούν αποτελεσματικά τις έντυπες πληροφορίες λόγω οπτικής, φυσικής, αντιληπτικής, αναπτυξιακής, γνωσιακής ή μαθησιακής αναπηρίας ή δυσκολίας (φοιτητές με εντυποαναπηρία).

4.   Επιπρόσθετες υπηρεσίες και συνεργασίες που δεν προβλέπονται στον παρόντα κανονισμό και προσφέρονται από τη Μονάδα Προσβασιμότητας, στο πλαίσιο υλοποίησης της αποστολής και των στόχων της, παρέχονται μετά από απόφαση της Επιτροπής Ισότιμης Πρόσβασης του άρθρου 220 του ν. 4957/2022 ή κατά την υλοποίηση αναπτυξιακών ή ερευνητικών έργων που εκτελούνται από τη Μονάδα Προσβασιμότητας με εξωτερική ή εσωτερική χρηματοδότηση και αναρτώνται στην ιστοθέση της Μονάδας Προσβασιμότητας.

Άρθρο 6 Διαγραφή μελών

1.   Ένα εγγεγραμμένο μέλος της Μονάδας Προσβασιμότητας διαγράφεται: α) οικειοθελώς, μετά από αίτηση που αποστέλλει στην Μονάδα β) αυτοδίκαια, όταν εκλείψει ο λόγος για τον οποίο λαμβάνει υποστήριξη από τη Μονάδα, ή απωλέσει την ιδιότητα βάσει της οποίας λαμβάνει υποστήριξη και γ) με απόφαση της Επιτροπής Ισότιμης Πρόσβασης του άρθρου 220 του ν. 4957/2022, εάν δεν τηρεί προϋποθέσεις και κανόνες όπως ορίζονται στον παρόντα κανονισμό.

2.   Ένα μέλος των Συμβούλων Καθηγητών Προσβασιμότητας διαγράφεται ή αντικαθίσταται μετά από απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος και ενημέρωση της Μονάδας Προσβασιμότητας.

3.   Ένα μέλος των Αρμόδιων Στελεχών Γραμματείας διαγράφεται ή αντικαθίσταται μετά από απόφαση του Προϊσταμένου της Γραμματείας και ενημέρωση της Μονάδας Προσβασιμότητας.

Άρθρο 7 Οικονομικοί Πόροι της Μονάδας Προσβασιμότητας

Η χρηματοδότηση της Μονάδας Προσβασιμότητας καλύπτεται από τον τακτικό προϋπολογισμό του ΕΚΠΑ ή και του ΕΛΚΕ (παρ. 7.ε του άρθρου 237 του ν. 4957/2022 και παρ. 1.δ του άρθρου 242 του ν. 4957/2022). Επίσης, πόροι της Μονάδας Προσβασιμότητας μπορεί να αποτελούν δωρεές, παροχές, χορηγίες φορέων του Δημοσίου ή Ιδιωτικού τομέα, νομικών ή φυσικών προσώπων ή πόροι από προγράμματα (π.χ. ερευνητικά, αναπτυξιακά). Με τους πόρους αυτούς καλύπτονται οι αμοιβές του μη μόνιμου ή με συμβάσεις προσωπικού και οι λειτουργικές ανάγκες της Μονάδας Προσβασιμότητας (όπως μετακινήσεις προσωπικού, νέος εξοπλισμός, έξοδα κίνησης αυτοκινήτων, αναλώσιμα, μικροέξοδα υπάρχοντος εξοπλισμού, έξοδα διοργάνωσης καταρτίσεων και ημερίδων, επισκευή και συντήρηση εξοπλισμού, έξοδα προβολής και δημοσιότητας, κ.λπ.) που συνδέονται με την αποστολή και τους στόχους της.

Άρθρο 8: Ωράριο λειτουργίας

1.   Το ωράριο λειτουργίας της Μονάδας Προσβασιμότητας διαμορφώνεται ανάλογα με το διαθέσιμο προσωπικό, τις προσφερόμενες υπηρεσίες και τις ανάγκες των ΑμεΑ&ΕΕΑ της πανεπιστημιακής κοινότητας του ΕΚΠΑ.

2.   Η Μονάδα Προσβασιμότητας μπορεί να μεταβάλει το ωράριό της, εάν αυτό κριθεί απαραίτητο, σε έκτακτες περιπτώσεις, όπως συμμετοχή του προσωπικού σε εκπαίδευση, σεμινάρια ή συνέδρια, διοργάνωση εκδηλώσεων, έλλειψη προσωπικού, κ.λπ. Το ισχύον ωράριο, καθώς και τυχόν αλλαγές, ανακοινώνονται στην ιστοθέση της Μονάδας Προσβασιμότητας.

Άρθρο 9: Αναθεώρηση Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας

Αναθεώρηση του παρόντος Κανονισμού γίνεται μετά από εισήγηση της Επιτροπής Ισότιμης Πρόσβασης ατόμων με αναπηρία και ατόμων με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και υποβολή στη Σύγκλητο του Ιδρύματος για έγκριση.

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Aθήνα, 5 Δεκεμβρίου 2024

Ο Πρύτανης

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΣΙΑΣΟΣ