Μετάβαση στο περιεχόμενο

ΕΚΠΑ: Ενίσχυση της Υπηρεσίας Μεταφοράς Φοιτητών με Αναπηρία με 2 νέα ειδικά οχήματα

Δύο νέα ειδικά διαμορφωμένα οχήματα δωρεάν μεταφοράς των Φοιτητών με Αναπηρία (ΦμεΑ), τα οποία θέτει ήδη σε κυκλοφορία, προμηθεύτηκε πρόσφατα το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Μέχρι σήμερα διέθετε δύο ειδικά διαμορφωμένα οχήματα με πιστοποίηση σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές.

Πιο συγκεκριμένα η Μονάδα Προσβασιμότητας του ΕΚΠΑ, μέσω του έργου «ΦΙΝΕΑΣ: Υποστήριξη Παρεμβάσεων Κοινωνικής Μέριμνας Φοιτητών του ΕΚΠΑ – Υπηρεσίες Υποστήριξης Σπουδών Φοιτητών με Αναπηρία» που υλοποιείται στο πλαίσιο του του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση 2014-2020» και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο – ΕΚΤ και από Εθνικούς Πόρους, προμηθεύτηκε τα 2 νέα ειδικά οχήματα με πιστοποίηση μεταφοράς ΑμεΑ σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές.

Τα τέσσερα οχήματα της Μονάδας Προσβασιμότητας μπροστά στα Προπύλαια

Ο Πρύτανης, καθηγητής Μ.-Α. Δημόπουλος, κατά την επίσημη παραλαβή των νέων οχημάτων τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών έχουμε ως όραμα μια Μονάδα Προσβασιμότητας που να συνεχίσει να αποτελεί σημείο αναφοράς για την υποστήριξη στις ακαδημαϊκές σπουδές των φοιτητών και των φοιτητριών με διαφορετικές ικανότητες και απαιτήσεις. Δέσμευση των Πρυτανικών Αρχών είναι το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών να συνεχίσει να πρωτοπορεί στον τομέα αυτό προς όφελος των φοιτητών και των φοιτητριών του και της κοινωνίας ευρύτερα, με πολιτικές που θα διευκολύνουν την πρόσβαση όλων!».

Στην τελετή επίσημης παραλαβής των νέων οχημάτων συμμετείχε, επίσης, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Προσβασιμότητας του ΕΚΠΑ, Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας, καθηγητής Δ. Καραδήμας, ο Κοσμήτορας της Σχολής Θετικών Επιστημών, καθηγητής Ι. Εμμανουήλ, και ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Προσβασιμότητας του ΕΚΠΑ, καθηγητής και Πρόεδρος του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, κ. Γ. Κουρουπέτρογλου.

Ο στόλος της Υπηρεσίας Μεταφοράς του ΕΚΠΑ αποτελείται πλέον από 4 οχήματα και 4 οδηγούς: Κωνσταντίνου Κωνσταντίνος, Αθανασίου Ευθύμιος, Καραγεώργος  Ιωάννης και Μπούρας Κωνσταντίνος (Ψαχνά). Είναι σημαντικό ότι η Υπηρεσία Μεταφοράς του ΕΚΠΑ λειτουργεί και στο συγκρότημα Ευρίπου για την εξυπηρέτηση των ΦμεΑ των νέων Τμημάτων του στα Ψαχνά Εύβοιας. Η Υπηρεσία Μεταφοράς έχει εξυπηρετήσει μέχρι σήμερα εκατοντάδες ΦμεΑ του ΕΚΠΑ.

Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ένας θεσμός με ιστορία και προσφορά 184 ετών, είχε και έχει πάντα σε πρώτη προτεραιότητα την ισότιμη πρόσβαση στις ακαδημαϊκές σπουδές των φοιτητών και φοιτητριών με διαφορετικές ικανότητες και απαιτήσεις, χωρίς διακρίσεις. Εφαρμόζοντας αυτές τις αρχές, το ΕΚΠΑ με απόφαση της Συγκλήτου ίδρυσε και λειτουργεί από το 2006 τη  Μονάδα Προσβασιμότητας με πολυετή και πρωτοποριακή ήδη δράση και προσφορά. 

Αποστολή της Μονάδος Προσβασιμότητας είναι «η επίτευξη στην πράξη της ισότιμης πρόσβασης στις ακαδημαϊκές σπουδές των φοιτητών και των φοιτητριών με διαφορετικές ικανότητες και απαιτήσεις, μέσω της παροχής προσαρμογών στο περιβάλλον, Υποστηρικτικών Τεχνολογιών Πληροφορικής και Υπηρεσιών Πρόσβασης».

Φωτογραφία των συμμετεχόντων στην τελετή επίσημης παραλαβής των νέων οχημάτων
Στην τελετή επίσημης παραλαβής των νέων οχημάτων συμμετείχε ο Πρύτανης, καθηγητής Μ.-Α. Δημόπουλος, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Προσβασιμότητας του ΕΚΠΑ, Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας, καθηγητής Δ. Καραδήμας, ο Κοσμήτορας της Σχολής Θετικών Επιστημών, καθηγητής Ι. Εμμανουήλ, ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Προσβασιμότητας του ΕΚΠΑ, καθηγητής και Πρόεδρος του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, κ. Γ.Κουρουπέτρογλου, και οι 4 οδηγοί των οχημάτων.

Στο πλαίσιο της καλύτερης οργάνωσης και λειτουργίας της Μονάδας Προσβασιμότητας το ΕΚΠΑ εισήγαγε σημαντικούς καινοτόμους θεσμούς, όπως:

Χαρακτηριστικές καινοτόμες δράσεις που προσφέρει η Μονάδα Προσβασιμότητας του ΕΚΠΑ είναι η Υπηρεσία Παραγωγής Προσβάσιμων Συγγραμμάτων, η Υπηρεσία Εθελοντισμού, η Υπηρεσία Τηλεδιερμηνείας στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα και βεβαίως η Υπηρεσία Μεταφοράς.

Η Μονάδα Προσβασιμότητας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) διαθέτει ειδικά διαμορφωμένα οχήματα και αναλαμβάνει τη δωρεάν μεταφορά των Φοιτητών με Αναπηρία (ΦμεΑ) από την οικία τους ή κάποιο άλλο σημείο συνάντησης (π.χ. στάση του μετρό) σε χώρους όπου διεξάγονται τα μαθήματα και αντίστροφα. Δίνεται προτεραιότητα σε φοιτητές που αντιμετωπίζουν σοβαρούς κινητικούς περιορισμούς και είναι χρήστες αναπηρικού αμαξιδίου. Ακόμη, όταν ένας φοιτητής χρειάζεται να μεταβεί σε δύο κτήρια του ΕΚΠΑ την ίδια ημέρα, αλλά η διαδρομή μεταξύ τους δεν είναι προσβάσιμη, τότε μπορεί να εξυπηρετηθεί από την Υπηρεσία Μεταφοράς. Η Υπηρεσία Μεταφοράς του ΕΚΠΑ λειτουργεί εδώ και δώδεκα χρόνια.

(Πηγή: https://hub.uoa.gr/two-new-special-vehicles-for-transportation-of-students-with-disabilities/)