Μετάβαση στο περιεχόμενο

Η διαδικασία αιτήσεων φοιτητών για συμμετοχή τους στο πρόγραμμα ERASMUS+ για σπουδές κατά το ακαδημαϊκό έτος 2024-25, παραμένει ακόμα ανοιχτή σε κάποια Τμήματα του ΕΚΠΑ.

Αυτή είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για τους φοιτητές, αφού μπορούν να ζήσουν μια μοναδική εκπαιδευτική εμπειρία σε διάφορες χώρες και να εμπλουτίσουν τις γνώσεις σας.

Για πρόσθετες πληροφορίες, όπως καταληκτική ημερομηνία αιτήσεων και αντιστοιχίες μαθημάτων και Πανεπιστήμια υποδοχής, οι φοιτητές επικοινωνούν με την γραμματεία του Τμήματός τους.

Η Μονάδα Προσβασιμότητας ενθαρρύνει τους φοιτητές που ενδεχομένως να αντιμετωπίζουν εμπόδια στις σπουδές, να διερευνήσουν τις διαθέσιμες υπηρεσίες πρόσβασης και τις προτεινόμενες προσαρμογές των Πανεπιστημίων που τους ενδιαφέρουν.

Οι φοιτητές με αναπηρία, εκτός από την μηνιαία επιχορήγηση (το ποσό της οποίας διαφοροποιείται από τη χώρα όπου επιλέγει ο φοιτητής να μετακινηθεί), μπορούν να αιτηθούν και συμπληρωματική οικονομική ενίσχυση 250 ευρώ ανά μήνα, με βάση οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια. Για την πρόσθετη επιχορήγηση οι φοιτητές υποβάλλουν ξεχωριστή αίτηση και η απόφαση για την εφαρμογή αυτής λαμβάνεται από το ΙΚΥ (ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών).

Έχει αναρτηθεί στο YouTube του ΕΚΠΑ video-παρουσίαση με βασικές πληροφορίες για το πρόγραμμα ERASMUS+ και οδηγίες για το πρώτο στάδιο των αιτήσεων των φοιτητών.

Χρήσιμοι σύνδεσμοι

Η Μονάδα Προσβασιμότητας, διοργανώνει με την οργάνωση Liberty Guide Dogs, μια συνάντηση γνωριμίας με τους σκύλους οδηγούς που διευκολύνουν τη καθημερινότητα πολλών συνάνθρωπών μας με απώλεια όρασης!

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο κτήριο του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών την Δευτέρα, 05/12 στις 18:00 και θα διαρκέσει 3 ώρες.

Μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή στον σύνδεσμο: https://forms.gle/82udXc5qDSoHD7yg6. Θα δοθεί προτεραιότητα στους εθελοντές της Μονάδας Προσβασιμότητας και στους φοιτητές του ΕΚΠΑ. Θα λάβετε μήνυμα επιβεβαίωσης την Δευτέρα το πρωί με όλες τις απαραίτητες λεπτομέρειες.

Lliberty
assistance & guide dogs

Ο Κινηματογραφικός Τομέας του Πολιτιστικού Ομίλου Φοιτητών του Πανεπιστημίου Αθηνών κάνει μία ανασκόπηση της αναπηρίας μέσα από το κινηματογράφο που είτε παρουσιάζει θετικές είτε αρνητικές εικόνες, οι οποίες θα αποτελέσουν αιτία για συζήτηση.

1/12/2022

Την Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου στις 21.00 μ.μ. θα μιλήσουμε για την αυτοβιογραφική ταινία 'Ζωή σαν Τριαντάφυλλο/ Τemple Garden' του Ολιβιέ Νταάν, γυρισμένη το 2010. Η Δρ. Μέρι Τεμπλ Γκράντιν σήμερα 75 ετών, καθηγήτρια στο Κρατικό Πανεπιστήμιο του Κολοράντο, η ίδια στο φάσμα του αυτισμού, κατόρθωσε να συμφιλιωθεί με τη βλάβη της και να αφυπνίσει τη κοινή γνώμη ως προς την αποδοχή των ατόμων στο φάσμα του αυτισμού ως ισότιμα και ισάξια μέλη της κοινωνίας. Μετά τη προβολή θα ακολουθήσει μια εισήγηση από την Ειρήνη Χαϊδή Ειδική Παιδαγωγό, Επιστημονική συνεργάτης ΕΚΕΦΕ "Δημόκριτος", Υποψήφια Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Τμήμα Ειδικής Αγωγής, ανοίγοντας έτσι τη συζήτηση.
Προσβασιμότητα εκδήλωσης
  • Οι υπότιτλοι της ταινίας δεν είναι προσβάσιμοι, βασίζονται στις ομιλίες των ηθοποιών.
  • Η συζήτηση θα είναι προσβάσιμη αν μας δοθεί η δυνατότητα να έχουμε Διερμηνέα Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας.
  • Ο χώρος είναι εν μέρει προσβάσιμος για χρήστες αμαξιδίου, για πληροφορίες και κράτηση θέσεων θα αναρτηθούν αναλυτικές πληροφορίες στο site του κινηματογραφικού.

Το Πανεπιστημιακό Γυμναστήριο του ΕΚΠΑ στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία οργανώνει αθλητική εκδήλωση γνωριμίας με το παρά-ολυμπιακό άθλημα του Goalball.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Πανεπιστημιακό Γυμναστήριο των Φοιτητών στην Πανεπιστημιούπολη (πλησίον κεντρικής πύλης Ιλισίων), τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2022 και ώρα 11.00-13.00.
Στην εκδήλωση θα συμμετέχουν μέλη της εθνικής ομάδας Goalball που θα παρουσιάσουν το εντυπωσιακό άθλημα τους.
Η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη.
Σας περιμένουμε.
Μετά το πέρας της εκδήλωσης το Γυμναστήριο θα παραμείνει κλειστό.

Ξεκινά η εγγραφή των επιτυχόντων των Πανελλαδικών Εξετάσεων έτους 2022 και της ειδικής κατηγορίας των πασχόντων από σοβαρές παθήσεις στις Σχολές και τα Τμήματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, η οποία θα πραγματοποιηθεί ηλεκτρονικά, κατά το διάστημα από Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2022 έως και Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2022.
Η εγγραφή των επιτυχόντων πραγματοποιείται στο ανωτέρω διάστημα υποχρεωτικά ηλεκτρονικά, μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Ηλεκτρονικών Εγγραφών 2022 (https://eregister.it.minedu.gov.gr).
Για την είσοδό τους στην ηλεκτρονική εφαρμογή οι επιτυχόντες της ειδικής κατηγορίας των πασχόντων από σοβαρές παθήσεις έτους 2022, εισάγονται στην ηλεκτρονική εφαρμογή εγγραφής με τον ίδιο τρόπο που χρησιμοποίησαν για την εισαγωγή τους στην ηλεκτρονική εφαρμογή της Αίτησης-Μηχανογραφικού Δελτίου Σοβαρών Παθήσεων, χρησιμοποιώντας ως όνομα χρήστη τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) που αναγράφεται στο Μηχανογραφικό τους Δελτίο και ως κωδικό ασφαλείας αυτόν που ήδη έχουν διαμορφώσει για την πρόσβαση στο Μηχανογραφικό Δελτίο σοβαρών Παθήσεων.

Θα θέλατε να βοηθήσετε την ομάδα του DIG.I.T.ABLE να μάθει τις ανάγκες των κωφών και των τυφλών ατόμων, έτσι ώστε να μπορούν να συμμετέχουν ισότιμα σε μια διαδικτυακή εκπαίδευση; Στα πλαίσια του έργου DIG.I.T.ABLE πραγματοποιείται μια έρευνα για να αναπτυχθεί ένα εκπαιδευτικό σεμινάριο για εκπαιδευτές, ώστε να γίνουν ενταξιακοί ψηφιακοί εκπαιδευτές για άτομα με αισθητηριακές αναπηρίες.

Μπορείτε να συμπληρώστε το ερωτηματολόγιο εδώ: https://tinyurl.com/yxhktzxa

Μάθετε περισσότερα για το έργο εδώ: https://intermediakt.org/item/dig-i-t-able/

 

social media conent creator - μονάδα προσβασιμότητας
Ζητούνται προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές για να υποστηρίξουν εθελοντικά τη διαδικτυακή επικοινωνία της Μονάδας Προσβασιμότητας του ΕΚΠΑ. Οι φοιτητές θα πρέπει να έχουν άνεση στον γραπτό λόγο και να μπορούν να δημιουργούν περιεχόμενο για τα social media (κείμενο, φωτογραφία, βίντεο). Οι ώρες της εθελοντικής εργασίας θα είναι ευέλικτες, ώστε να μην εμποδίζονται οι σπουδές των φοιτητών ενώ, με την ολοκλήρωση της εθελοντικής εργασίας, μπορεί να δοθεί και βεβαίωση συμμετοχής. Όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να στείλουν τα στοιχεία τους (όνομα, email, τηλέφωνο, τμήμα, έτος σπουδών) στο access@nulluoa.gr.
Ευχαριστούμε πολύ!

Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών τίμησε σήμερα τους Ολυμπιονίκες και Παραολυμπιονίκες φοιτητές, φοιτήτριες και πτυχιούχους του που διακρίθηκαν στους πρόσφατους αγώνες στο Τόκιο.

Φωτογραφία τριών βραβευθέντων φοιτητών με τον Αντιπρύτανη Διοικητικών Υποθέσεων, καθηγητή Α. Τσακρή, τον Πρύτανη, καθηγητή Μ.-Α. Δημόπουλο, και τον εκπρόσωπο των φοιτητών της Επιτροπής Προσβασιμότητας, δικηγόρο Β. Αυγουλά

«Το νόημα της βράβευσης», τόνισε ο Πρύτανης, καθηγητής Μ.-Α. Δημόπουλος, υποδεχόμενος τους Ολυμπιονίκες και Παραολυμπιονίκες φοιτητές, φοιτήτριες και πτυχιούχους, «είναι προφανές: αναγνωρίζουμε τον μόχθο, την προσπάθεια και την επίδοση των αθλητών φοιτητών και πτυχιούχων μας στην κορυφαία αθλητική διοργάνωση, αυτή των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών που διεξήχθησαν στο Τόκιο, παρά και τις δυσκολίες που τα τελευταία χρόνια εντάθηκαν και από την πανδημία. Σήμερα το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών σας τιμά, σας ευχαριστεί και εύχεται καλή επιτυχία στην πορεία σας στον αθλητισμό. Αξίζει βεβαίως να τονίσουμε ότι το παράδειγμά σας, η αφοσίωση στον αθλητισμό παράλληλα με τις σπουδές, συμβάλλει τα μέγιστα στη δημιουργία υγειών προτύπων προς μίμηση στον χώρο των φοιτητών του Πανεπιστημίου μας και της ευρύτερης κοινωνίας». Χαιρετισμό απήθυνε και ο Αντιπρύτανης Διοικητικών Υποθέσεων, καθηγητής Α. Τσακρής.

Εκ μέρους των Πρυτανικών Αρχών και της Συγκλήτου του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Πρύτανης και ο Αντιπρύτανης απένειμαν στους Ολυμπιονίκες και Παραολυμπιονίκες φοιτητές, φοιτήτριες και πτυχιούχους του ΕΚΠΑ που διακρίθηκαν στους πρόσφατους αγώνες στο Τόκιο τιμητικό έπαινο. Οι φοιτητές, φοιτήτριες και πτυχιούχοι του ΕΚΠΑ που διακρίθηκαν στους πρόσφατους αγώνες στο Τόκιο είναι οι:

Ολυμπιονίκες

· Μιλτιάδης Τεντόγλου – επί πτυχίω, Τμήμα Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών
· Δημήτριος Σκουμπάκης – επί πτυχίω, ΣΕΦΑΑ
· Εμμανουήλ Καράλης – επί πτυχίω, ΣΕΦΑΑ
· Χριστίνα Μπούρμπου – πτυχιούχος, Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης
· Αθανάσιος Κυνηγάκης – ΣΕΦΑΑ
· Παύλος Καγιαλής – επί πτυχίω, ΣΕΦΑΑ

Παραολυμπιονίκες

· Θανάσης Γκαβέλας – φοιτητής, Τμήμα Ψυχολογίας
· Σωτήρης Γκαραγκάνης – επί πτυχίω, ΣΕΦΑΑ
· Άννα Ντέντα – επί πτυχίω, Τμήμα Φ.Π.Ψ.
· Κατερίνα Πατρώνη, πτυχιούχος, υποψ. Διδάκτωρ Τμ. Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης
· Δημήτρης Καρυπίδης – πτυχιούχος, Τμήμα Ιατρικής
· Νίκος Παπαγγελής – φοιτητής, ΣΕΦΑΑ
· Ευθυμία Γκουλή – πτυχιούχος Ε.Μ.Μ.Ε.
· Κωνσταντίνος Δήμου – επί πτυχίω, Τμήμα Ιατρικής

Η τελετή μεταδόθηκε διαδικτυακά και είναι διαθέσιμη από το κανάλι του ΕΚΠΑ στο YouTube: https://youtu.be/n55qb75aEtI

(Πηγή: https://hub.uoa.gr/award-of-olympic-and-paralympic-athletes-of-students-graduates-of-uoa/)

Δύο νέα ειδικά διαμορφωμένα οχήματα δωρεάν μεταφοράς των Φοιτητών με Αναπηρία (ΦμεΑ), τα οποία θέτει ήδη σε κυκλοφορία, προμηθεύτηκε πρόσφατα το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Μέχρι σήμερα διέθετε δύο ειδικά διαμορφωμένα οχήματα με πιστοποίηση σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές.

Πιο συγκεκριμένα η Μονάδα Προσβασιμότητας του ΕΚΠΑ, μέσω του έργου «ΦΙΝΕΑΣ: Υποστήριξη Παρεμβάσεων Κοινωνικής Μέριμνας Φοιτητών του ΕΚΠΑ – Υπηρεσίες Υποστήριξης Σπουδών Φοιτητών με Αναπηρία» που υλοποιείται στο πλαίσιο του του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση 2014-2020» και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο – ΕΚΤ και από Εθνικούς Πόρους, προμηθεύτηκε τα 2 νέα ειδικά οχήματα με πιστοποίηση μεταφοράς ΑμεΑ σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές.

Τα τέσσερα οχήματα της Μονάδας Προσβασιμότητας μπροστά στα Προπύλαια

Ο Πρύτανης, καθηγητής Μ.-Α. Δημόπουλος, κατά την επίσημη παραλαβή των νέων οχημάτων τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών έχουμε ως όραμα μια Μονάδα Προσβασιμότητας που να συνεχίσει να αποτελεί σημείο αναφοράς για την υποστήριξη στις ακαδημαϊκές σπουδές των φοιτητών και των φοιτητριών με διαφορετικές ικανότητες και απαιτήσεις. Δέσμευση των Πρυτανικών Αρχών είναι το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών να συνεχίσει να πρωτοπορεί στον τομέα αυτό προς όφελος των φοιτητών και των φοιτητριών του και της κοινωνίας ευρύτερα, με πολιτικές που θα διευκολύνουν την πρόσβαση όλων!».

Στην τελετή επίσημης παραλαβής των νέων οχημάτων συμμετείχε, επίσης, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Προσβασιμότητας του ΕΚΠΑ, Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας, καθηγητής Δ. Καραδήμας, ο Κοσμήτορας της Σχολής Θετικών Επιστημών, καθηγητής Ι. Εμμανουήλ, και ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Προσβασιμότητας του ΕΚΠΑ, καθηγητής και Πρόεδρος του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, κ. Γ. Κουρουπέτρογλου.

Ο στόλος της Υπηρεσίας Μεταφοράς του ΕΚΠΑ αποτελείται πλέον από 4 οχήματα και 4 οδηγούς: Κωνσταντίνου Κωνσταντίνος, Αθανασίου Ευθύμιος, Καραγεώργος  Ιωάννης και Μπούρας Κωνσταντίνος (Ψαχνά). Είναι σημαντικό ότι η Υπηρεσία Μεταφοράς του ΕΚΠΑ λειτουργεί και στο συγκρότημα Ευρίπου για την εξυπηρέτηση των ΦμεΑ των νέων Τμημάτων του στα Ψαχνά Εύβοιας. Η Υπηρεσία Μεταφοράς έχει εξυπηρετήσει μέχρι σήμερα εκατοντάδες ΦμεΑ του ΕΚΠΑ.

Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ένας θεσμός με ιστορία και προσφορά 184 ετών, είχε και έχει πάντα σε πρώτη προτεραιότητα την ισότιμη πρόσβαση στις ακαδημαϊκές σπουδές των φοιτητών και φοιτητριών με διαφορετικές ικανότητες και απαιτήσεις, χωρίς διακρίσεις. Εφαρμόζοντας αυτές τις αρχές, το ΕΚΠΑ με απόφαση της Συγκλήτου ίδρυσε και λειτουργεί από το 2006 τη  Μονάδα Προσβασιμότητας με πολυετή και πρωτοποριακή ήδη δράση και προσφορά. 

Αποστολή της Μονάδος Προσβασιμότητας είναι «η επίτευξη στην πράξη της ισότιμης πρόσβασης στις ακαδημαϊκές σπουδές των φοιτητών και των φοιτητριών με διαφορετικές ικανότητες και απαιτήσεις, μέσω της παροχής προσαρμογών στο περιβάλλον, Υποστηρικτικών Τεχνολογιών Πληροφορικής και Υπηρεσιών Πρόσβασης».

Φωτογραφία των συμμετεχόντων στην τελετή επίσημης παραλαβής των νέων οχημάτων
Στην τελετή επίσημης παραλαβής των νέων οχημάτων συμμετείχε ο Πρύτανης, καθηγητής Μ.-Α. Δημόπουλος, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Προσβασιμότητας του ΕΚΠΑ, Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας, καθηγητής Δ. Καραδήμας, ο Κοσμήτορας της Σχολής Θετικών Επιστημών, καθηγητής Ι. Εμμανουήλ, ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Προσβασιμότητας του ΕΚΠΑ, καθηγητής και Πρόεδρος του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, κ. Γ.Κουρουπέτρογλου, και οι 4 οδηγοί των οχημάτων.

Στο πλαίσιο της καλύτερης οργάνωσης και λειτουργίας της Μονάδας Προσβασιμότητας το ΕΚΠΑ εισήγαγε σημαντικούς καινοτόμους θεσμούς, όπως:

Χαρακτηριστικές καινοτόμες δράσεις που προσφέρει η Μονάδα Προσβασιμότητας του ΕΚΠΑ είναι η Υπηρεσία Παραγωγής Προσβάσιμων Συγγραμμάτων, η Υπηρεσία Εθελοντισμού, η Υπηρεσία Τηλεδιερμηνείας στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα και βεβαίως η Υπηρεσία Μεταφοράς.

Η Μονάδα Προσβασιμότητας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) διαθέτει ειδικά διαμορφωμένα οχήματα και αναλαμβάνει τη δωρεάν μεταφορά των Φοιτητών με Αναπηρία (ΦμεΑ) από την οικία τους ή κάποιο άλλο σημείο συνάντησης (π.χ. στάση του μετρό) σε χώρους όπου διεξάγονται τα μαθήματα και αντίστροφα. Δίνεται προτεραιότητα σε φοιτητές που αντιμετωπίζουν σοβαρούς κινητικούς περιορισμούς και είναι χρήστες αναπηρικού αμαξιδίου. Ακόμη, όταν ένας φοιτητής χρειάζεται να μεταβεί σε δύο κτήρια του ΕΚΠΑ την ίδια ημέρα, αλλά η διαδρομή μεταξύ τους δεν είναι προσβάσιμη, τότε μπορεί να εξυπηρετηθεί από την Υπηρεσία Μεταφοράς. Η Υπηρεσία Μεταφοράς του ΕΚΠΑ λειτουργεί εδώ και δώδεκα χρόνια.

(Πηγή: https://hub.uoa.gr/two-new-special-vehicles-for-transportation-of-students-with-disabilities/)

Η 3η Δεκεμβρίου έχει ανακηρυχθεί ως Ημέρα των Ατόμων με Αναπηρία. Αποτελεί μια ημέρα που, ειδικότερα στο Πανεπιστήμιο, μάς δίδει τη δυνατότητα να επανεξετάσουμε καλύτερα τις δράσεις μας σχετικά με την ισότιμη πρόσβαση στις ακαδημαϊκές σπουδές των φοιτητών με διαφορετικές ικανότητες και απαιτήσεις, χωρίς διακρίσεις.

Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών είναι ένας θεσμός με ιστορία και προσφορά 184 ετών. Είναι, όμως, παράλληλα, μια κοινότητα, που συγκροτεί τη «Universitas». Οι δεσμοί που συνδέουν τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας στηρίζονται στην ελευθερία του λόγου και της διακίνησης των ιδεών, στην αποδοχή του Άλλου, στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και στην αποφυγή των κάθε είδους διακρίσεων. Αυτές οι ακατάλυτες αρχές, μαζί βεβαίως με όλα τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, συγκροτούν το πλαίσιο εντός του οποίου πρέπει να αναπτύσσεται κάθε πολιτική του Ιδρύματος.

Εφαρμόζοντας αυτές τις αρχές στο ΕΚΠΑ με απόφαση της Συγκλήτου ίδρυσε και λειτουργεί από το 2006 τη Μονάδα Προσβασιμότητας <https://access.uoa.gr/>, με πολυετή και πρωτοποριακή ήδη δράση και προσφορά. Αποστολή της Μονάδος Προσβασιμότητας είναι «η επίτευξη στην πράξη της ισότιμης πρόσβασης στις ακαδημαϊκές σπουδές των φοιτητών και των φοιτητριών με διαφορετικές ικανότητες και απαιτήσεις, μέσω της παροχής προσαρμογών στο περιβάλλον, Υποστηρικτικών Τεχνολογιών Πληροφορικής και Υπηρεσιών Πρόσβασης».

Στο πλαίσιο της καλύτερης οργάνωσης και λειτουργίας της Μονάδας Προσβασιμότητας το ΕΚΠΑ εισήγαγε σημαντικούς καινοτόμους θεσμούς, όπως:

  • το θεσμό του Συμβούλου Καθηγητή για φοιτητές με αναπηρία, ο οποίος έχει οριστεί (με τον αναπληρωτή του) σε κάθε Τμήμα των Σχολών και αποτελεί το συνδετικό κρίκο μεταξύ του φοιτητή, των καθηγητών του Τμήματός του και της Μονάδας Προσβασιμότητας.
  • το θεσμό του Αρμοδίου Υπαλλήλου για την εξυπηρέτηση των φοιτητών με αναπηρία σε κάθε Γραμματεία των Τμημάτων των Σχολών
  • την Επιτροπή Προσβασιμότητας η οποία αποτελεί το ανώτερο επίπεδο διοίκησης και λήψης αποφάσεων και στην οποία συμμετέχουν και τρεις φοιτητές με αναπηρία με τους αναπληρωτές τους.

Χαρακτηριστικές καινοτόμες δράσεις που προσφέρει η Μονάδα Προσβασιμότητας του ΕΚΠΑ είναι η Υπηρεσία Παραγωγής Προσβάσιμων Συγγραμμάτων, η Υπηρεσία Μεταφοράς, η Υπηρεσία Εθελοντισμού και η Υπηρεσία Τηλεδιερμηνείας στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα.

Σε ετήσια βάση η Μονάδα Προσβασιμότητας του ΕΚΠΑ εξυπηρετεί περισσότερους από 600 φοιτητές με αναπηρία. Από το 2019 δε ίδρυσε και λειτουργεί παράρτημα στο συγκρότημα Ευρίπου για την υποστήριξη των φοιτητών με αναπηρία στα νέα Τμήματα του ΕΚΠΑ.

Αντιπροσωπευτικό παράδειγμα της υποστηρικτικής δράσης του ΕΚΠΑ είναι, μεταξύ άλλων, η υποστήριξη πρόσφατα φοιτήτριας του Τμήματος Μαθηματικών με απώλεια όρασης. Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση των προπτυχιακών σπουδών της στο ΕΚΠΑ, στο Τμήμα Μαθηματικών, προχωρά ήδη σε μεταπτυχιακές σπουδές στο ΕΚΠΑ, στα Θεωρητικά Μαθηματικά. Η φοιτήτρια ξεπέρασε αρκετές δυσκολίες στην πορεία σπουδών της από την πρωτοβάθμια, ακόμα, εκπαίδευση. Μάλιστα, το Ίδρυμα «Γ.Π. Λιβανός» ανέλαβε, με τη διαμεσολάβηση του ΕΚΠΑ, να χορηγήσει ειδικό εξοπλισμό για την υποστήριξη των μεταπτυχιακών σπουδών της.

Το Πανεπιστήμιό μας έχει γίνει σημαντικά πιο φιλικό μέσα από τη λειτουργία της Μονάδας Προσβασιμότητας. Δύο στοιχεία τεκμηριώνουν συμπληρωματικά την εκτίμηση αυτή:

  • πρώτον, μεγαλύτερος αριθμός αποφοίτων λυκείου με αναπηρία ενδιαφέρονται να γίνουν φοιτητές του ΕΚΠΑ, επειδή γνωρίζουν ότι θα έχουν υποστήριξη στις σπουδές τους.
  • δεύτερον, αρκετές δεκάδες Πανεπιστήμια της χώρας μας αλλά και του εξωτερικού έχουν ζητήσει μεταφορά τεχνογνωσίας για να δημιουργήσουν αντίστοιχες Μονάδες Προσβασιμότητας.

Στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών έχουμε ως όραμα μια Μονάδα Προσβασιμότητας που να συνεχίσει να αποτελεί σημείο αναφοράς για την υποστήριξη στις ακαδημαϊκές σπουδές των φοιτητών και των φοιτητριών με διαφορετικές ικανότητες και απαιτήσεις.

Δέσμευση των Πρυτανικών Αρχών είναι το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών να συνεχίσει να πρωτοπορεί στον τομέα αυτό προς όφελος των φοιτητών και των φοιτητριών του και της κοινωνίας ευρύτερα, με πολιτικές που θα διευκολύνουν την πρόσβαση όλων! Είμαστε όλοι και όλες μαζί και προχωρούμε όλοι και όλες μαζί.

(Πηγή: https://hub.uoa.gr/international-day-of-disabled-persons-december-third/)