Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ενημέρωση και Εκπαίδευση Προσβάσιμη σε όλους: Το παράδειγμα των ακουστικών βιβλίων

Μπορούμε σήμερα να «ακούσουμε» μία εφημερίδα ή ένα περιοδικό; Τι είναι στα αλήθεια τα  Ακουστικά και τα Ηλεκτρονικά Βιβλία; Πώς σχεδιάζονται; Πόσο ευχάριστη, χρήσιμη και ψυχαγωγική μπορεί να είναι η παρακολούθησή τους, από το σύνολο των πολιτών, αν ενταχθούν σωστά οι πληροφορίες;

Πως οργανώνεται και παρουσιάζεται μια εκδήλωση με την οποία θα έχουν τη δυνατότητα να την παρακολουθήσουν όλοι οι πολίτες;

Οι νέες τεχνολογίες δίνουν νέες δυνατότητες και μορφές στα ΜΜΕ, τους εκδοτικούς οίκους και κυρίως στην εκπαίδευση και αυτό είναι το θέμα στην εκδήλωση που διοργανώνουν το Ίδρυμα Ευγενίδου και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών, την Τρίτη 15 Μαρτίου 2011 και ώρα 19:00- 21:00 στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος Ευγενίδου (Λεωφ. Συγγρού 387, Π. Φάληρο) με τίτλο:

Ενημέρωση και Εκπαίδευση Προσβάσιμη σε όλους:

Το παράδειγμα των ακουστικών βιβλίων

Η εκδήλωση περιλαμβάνει δύο μέρη και μια …εναρκτήρια έκπληξη:

ΜΕΡΟΣ Α!

Παρουσίαση των Αποτελεσμάτων: «Δημοσιογραφικό Εργαστήρι: Ψηφιακή εποχή και πρόσβαση στα ΜΜΕ από το σύνολο των πολιτών»

ΟΜΙΛΗΤΕΣ

- Σταμάτης Νικολόπουλος, Δημοσιογράφος, Πρόεδρος ΠΟΕΣΥ- «Η επιμόρφωση των     δημοσιογράφων στα Νέα Μέσα».

- Αθηνά Χατζούλη, Επίκουρη Καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Ομαδική Αναλύτρια- «Δημοσιογραφικό Εργαστήρι: Ψηφιακή εποχή και πρόσβαση στα ΜΜΕ από το σύνολο των πολιτών».

- Γιώργος Κουρουπέτρογλου, Αναπληρωτής Καθηγητής τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Υπεύθυνος  Μονάδας Προσβασιμότητας Φοιτητών με Αναπηρία- «Προσβασιμότητα στα ψηφιακά ακουστικά βιβλία».

- Πελαγία Ι. Παπανικολάου, Δικηγόρος, Υποψήφια Διδάκτωρ Εγκληματολογίας Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών. Πάρεδρος Μέλος της Επιτροπής Προσβασιμότητας του Πανεπιστημίου Αθηνών ως εκπρόσωπος των Φοιτητών/τριών με Προβλήματα Όρασης- «Σχεδιάζοντας ένα Ψηφιακό Βιβλίο για Όλους τους Αναγνώστες:  Νομοθετικό Πλαίσιο - Προβληματισμοί και Προοπτικές»

-Ηλίας Θανάσης, Πρόεδρος Συλλόγου Τεχνολογικής Ανάπτυξης Τυφλών- «Η χρήση των νέων τεχνολογιών από τα ΑμεΑ».

- Νατάσα Μποζίνη, Δημοσιογράφος, Μέλος του Δ.Σ και της επιτροπής Νέων Τεχνολογιών της ΠΟΕΣΥ – «Η εφαρμογή ΄΄καλών πρακτικών΄΄ προσβασιμότητας στην ενημέρωση και την ψυχαγωγία. Το παράδειγμα στο σχεδιασμό και τις δημόσιες παρουσιάσεις  του ακουστικού βιβλίου «Ο Δρόμος του Φεγγαριού».

ΜΕΡΟΣ Β!

Οπτικοακουστική παρουσίαση, ανάγνωση αποσπασμάτων του Audiobook: «Ο Δρόμος του Φεγγαριού» παραγωγής Studio Amid, σε πρωτότυπη μουσική Μιχάλη Αβραμίδη  και σχόλια των συντελεστών.

Ο συγγραφέας και αφηγητής της ακουστικής έκδοσης Όμηρος Αβραμίδης περιγράφει την εμπειρία του.

Για την έκδοση θα μιλήσει ο σκηνοθέτης  Γιώργος Κορδέλλας που έγραψε τους στίχους στο ομότιτλο τραγούδι και το ερμήνευσε η Φωτεινή Δάρρα.

Αποσπάσματα του βιβλίου θα διαβάσει ο ηθοποιός  Κρατερός Κατσούλης.

Τη βραδιά θα συντονίσει η δημοσιογράφος, μέλος του Δ.Σ της ΠΟΕΣΥ και Concept maker του ακουστικού βιβλίου  Νατάσα Μποζίνη.

Πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα όσο και πρωτότυπη βραδιά που στόχο έχει να παρουσιάσει τις δυνατότητες που δίνουν οι νέες τεχνολογίες, ώστε η πληροφόρηση, η μόρφωση αλλά και  η ψυχαγωγία  να αποτελέσουν κοινά αγαθά. του συνόλου των πολιτών. Όλα αυτά συμβαίνουν τόσο σε επίπεδο θεωρίας όσο και μέσα από μια ευχάριστη καλλιτεχνική παρουσίαση ενός ακουστικού βιβλίου, για τον σχεδιασμό του οποίου χρησιμοποιήθηκαν πολλοί από τους κανόνες  του Design for All (DfA).

Δημοσιογράφοι, Σκηνοθέτες, Εκδότες, βιβλιόφιλοι, καλλιτέχνες αλλά και πολλοί ειδικοί από τον χώρο των Εκδόσεων, των ΜΜΕ και  της Τέχνης θα έχουν την ευκαιρία να δουν μία νέα όσο και ενδιαφέρουσα πτυχή στην δουλειά τους!!!