Μετάβαση στο περιεχόμενο

Το Πανεπιστημιακό Γυμναστήριο του Γραφείου Αθλητικών Δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Φοιτητικής Μέριμνας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία, σας προσκαλεί σε αθλητική εκδήλωση γνωριμίας με το Παρολυμπιακό Άθλημα του Καθιστού Βόλεϊ. Στην εκδήλωση θα συμμετέχουν τα μέλη της Ομάδας Καθιστού Βόλεϊ για να παρουσιάσουν το εντυπωσιακό Άθλημά τους, με την συνοδεία του Προπονητή της Ομάδας κυρίου Αναγνωστόπουλου.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Πανεπιστημιακό Γυμναστήριο του ΕΚΠΑ στην Πανεπιστημιούπολη (πλησίον κεντρικής πύλης Ιλισίων), την Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2024 και ώρα 11:00 π.μ.-13.00 μ.μ.

Στο πλαίσιο υλοποίησης του Έργου «Ευρωπαϊκό Κέντρο Πόρων Προσβασιμότητας ("European Accessibility Resource Centre") - AccessibleEU» -μια από τις εμβληματικές πρωτοβουλίες της Στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία 2021-2030- έχουμε τη χαρά και την τιμή να σας προσκαλέσουμε να συμμετάσχετε στο υβριδικό εργαστήριο με θέμα «Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα: Βελτιώνοντας την προσβασιμότητα-Προωθώντας τη συμπερίληψη», το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 13 Νοεμβρίου 2024 στο Ξενοδοχείο «ΤΙΤΑΝΙΑ», Πανεπιστημίου 52, Αθήνα (Αίθουσα «Απόλλων-Αθηνά»/ Ημιώροφος).

Το εργαστήριο, το οποίο θα ξεκινήσει στις 10.00 και θα ολοκληρωθεί στις 14:30, διοργανώνεται σε συνεργασία με την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.), η οποία αποτελεί την τριτοβάθμια οργάνωση
εκπροσώπησης των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους στην ελληνική Πολιτεία και κοινωνία.

Το εργαστήριο φιλοδοξεί να συμβάλλει:

α) στην επιτάχυνση της διαδικασίας εφαρμογής των ιδιαίτερα σημαντικών διατάξεων του ν.4957/2022 για τους φοιτητές/τριες με αναπηρία μέσω της ανταλλαγής καλών πρακτικών και τεχνογνωσίας μεταξύ των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της χώρας σε ζητήματα προσβασιμότητας (φυσικής και ηλεκτρονικής) και συμπερίληψης,

β) στην ενημέρωση των φοιτητών/ριών με αναπηρία για τις προσπάθειες που τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα καταβάλλουν προκειμένου να άρουν τα εμπόδια με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι/αντιμέτωπες κατά τη διάρκεια
των σπουδών τους.

Οι εγγραφές στον χώρο της εκδήλωσης θα ξεκινήσουν στις 09:30. Διαδικτυακά η δήλωση συμμετοχής πρέπει να υποβληθεί έως την 12η Νοεμβρίου 2024.

Ξενοδοχείο «TITANIA» Πανεπιστημίου 52 - Αθήνα (Αίθουσα «Απόλλων-Αθηνά»/Ημιώροφος)

Γλώσσα εκδήλωσης: Ελληνική /Παροχή διερμηνείας στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα /Λειτουργία Ζωντανών Υπότιτλων

Το εργαστήριο θα μεταδοθεί διαδικτυακά από το σύνδεσμο: https://meeting.interactio.com/tk7i-lpnm-jksv

Πρόγραμμα εργαστηρίου: [PDF]

Ανοίγει από σήμερα 22 Οκτωβρίου ως και την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου η πλατφόρμα «Εύδοξος» (https://eudoxus.gr/) για τις δηλώσεις των διδακτικών συγγραμμάτων του χειμερινού εξαμήνου από τους προπτυχιακούς φοιτητές. Επίσης, ξεκινά σήμερα η διανομή των διδακτικών συγγραμμάτων και ολοκληρώνεται την Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2025. Υπενθυμίζεται ότι οι φοιτητές υποχρεούνται πρώτα να έχουν προβεί σε δήλωση των αντίστοιχων μαθημάτων στο my-studies (https://my-studies.uoa.gr/). Oι φοιτητές που έχουν υπερβεί τα ν+2 έτη σπουδών δεν δικαιούνται δωρεάν διδακτικά συγγράμματα.

H Science for You- SciFY σας προσκαλεί στην εκδήλωση SciFY Academy “Υποστηρικτικές Τεχνολογίες και Αναπηρία”. Θα πραγματοποιηθεί  την Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2024, στις 19:00, στο INNOVATHENS της Τεχνόπολης Δήμου Αθηναίων (Πειραιώς 100, Γκάζι). Καθηγητές, ερευνητές και έμπειροι επαγγελματίες στον χώρο της εργοθεραπείας και της νευροαποκατάστασης θα μας μιλήσουν με απλά λόγια για τις Υποστηρικτικές Τεχνολογίες και τον ρόλο τους στην αναπηρία σήμερα!

Η συμμετοχή είναι δωρεάν κι ανοιχτή σε όλες κι όλους.

Στις εγγραφές θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας, καθώς ο χώρος έχει περιορισμένες θέσεις.
Παρέχεται Βεβαίωση Παρακολούθησης σε όσες κι όσους το επιθυμούν.

Σας προσκαλούμε λοιπόν να συζητήσουμε:

  • Τί είναι η Υποστηρικτική Τεχνολογία;
  • Πως επηρεάζει την ποιότητα ζωής των ατόμων με αναπηρία κι όχι μόνο;
  • Ποια “εργαλεία” υπάρχουν και για ποιες αναπηρίες;
  • Πού βρισκόμαστε στην Ελλάδα στο χώρο αυτό;
  • Ποιές νέες τεχνολογίες προσφέρει η πληροφορική για τα ΑμεΑ;
  • Τι είναι η ψηφιακή προσβασιμότητα και πως σχετίζεται με τις Υποστηρικτικές Τεχνολογίες;
  • Ποιο το μέλλον των Υποστηρικτικών Τεχνολογιών και πώς συμβάλλει η Τεχνητή Νοημοσύνη;

Κλείστε το δωρεάν εισιτήριό σας εδώ

Η SciFY, μέσα από την πρωτοβουλία SciFY Academy, φιλοδοξεί να δημιουργήσει μια πλατφόρμα συζήτησης φέρνοντας κοντά εκπροσώπους από το χώρο της επιστημονικής έρευνας, της ανάπτυξης Υποστηρικτικών Τεχνολογιών αλλά και της αξιοποίησής τους με πολίτες, φοιτητές/τριες και συναφείς επαγγελματίες. Σκοπός είναι να πληροφορηθούμε, να εμπνευστούμε και να ρίξουμε λίγο ακόμα φως στον χώρο της αναπηρίας. Να μάθουμε για τις νέες τεχνολογίες, αλλά και τις υπάρχουσες. Επίσης, να ενημερωθούμε για το τι συμβαίνει στην Ελλάδα σήμερα από τους πλέον ειδικούς!

Δείτε το πρόγραμμα της εκδήλωσης εδώ

Λίγα λόγια για τους ομιλητές και το περιεχόμενο:

Α’ Ενότητα: Υποστηρικτικές Τεχνολογίες: το πλαίσιο, οι εφαρμογές και το μέλλον.

Αρχικά, ο Καθηγητής Γεώργιος Κουρουπέτρογλου, Ομότιμος Καθηγητής και Διευθυντής Εργαστηρίου Φωνής και Προσβασιμότητας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) θα αναφερθεί στην Υποστηρικτική Τεχνολογία Πληροφορικής και την Ψηφιακή Προσβασιμότητα, απαντώντας παράλληλα και στα ακόλουθα ερωτήματα:

  • Ποιες τεχνολογίες προσφέρει σήμερα η πληροφορική για τα ΑμεΑ;

Κατηγοριοποιήσεις τους και τρόποι διάθεσης.

  • Με τι ασχολείται η Ψηφιακή Προσβασιμότητα και ποιές είναι οι τέσσερις διαστάσεις της;
  • Ποια είναι η αναγκαία σχέση συμβίωσης μεταξύ Υποστηρικτικής Τεχνολογίας Πληροφορικής και Ψηφιακής Προσβασιμότητας;

Στη συνέχεια, η Κατερίνα Χωραφά MSc OTR/L, καθηγήτρια στο Metropolitan College – Marousi, Occupational Therapy Department και ιδιοκτήτρια & διευθύντρια του Προτύπου Κέντρου Εργοθεραπείας Artimelia, θα μας μιλήσει για την Υποστηρικτική Τεχνολογία ως σύμμαχο στην ανεξαρτησία και ποιότητα ζωής. Πιο συγκεκριμένα θα δώσει απαντήσεις στα εξής ερωτήματα:

  • Τί είναι η υποστηρικτική τεχνολογία;
  • Πως συμβάλλει στην ποιότητα ζωής των ατόμων με ειδικές ανάγκες και όχι μόνο;
  • Πως μπορεί να μας βοηθήσει στην ανεξαρτησία με τις δραστηριότητες καθημερινής ζωής (π.χ. σίτιση, προσωπική υγιεινή, οδήγηση, εργασία κλπ.);

Ο Δρ. Αλέξανδρος-Στάθης Πίνο (PhD, MSc, EE), μέλος του Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού του ΕΚΠΑ, στη Σχολή Θετικών Επιστημών στο Εργαστήριο Φωνής και Προσβασιμότητας, με γνωστικό αντικείμενο «Υποστηρικτική Τεχνολογία, Προσβασιμότητα και Επεξεργασία Σήματος σε Πραγματικό Χρόνο», θα μας πληροφορήσει για το μέλλον των Υποστηρικτικών Τεχνολογιών. Πιο συγκεκριμένα, θα εστιάσει στη συνεισφορά:

  • Της Τεχνητής Νοημοσύνης, της Μηχανικής Μάθησης και του Διαδικτύου των Πραγμάτων (Internet of Things).
  • Της Επεξεργασίας Φυσικής Γλώσσας και των Τεχνολογιών Φωνής.
  • Της Ρομποτικής, των Εξωσκελετών και των Νευρο-Εμφυτευμάτων.

Β’ Ενότητα: Υποστηρικτικές Τεχνολογίες στην Ελλάδα: Πρακτική αξιοποίηση, δωρεάν εργαλεία, προκλήσεις και προοπτικές.

Η Καλλιόπη (Κέλλυ) Λάππα, Εργοθεραπεύτρια MSc, Προϊσταμένη Παραϊατρικού Προσωπικού - Υπεύθυνη Υποστηρικτικής Τεχνολογίας Εθνικού Κέντρου Αποκατάστασης (ΕΚΑ), Πρόεδρος Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Υποστηρικτικής Τεχνολογίας (ΕΕΕΥΤ), θα μας μιλήσει για τις Υποστηρικτικές Τεχνολογίες στην Ελλάδα. Πιο συγκεκριμένα:

  • Πού, πώς και από ποιους γίνεται η αξιολόγηση και η εφαρμογή των υποστηρικτικών τεχνολογιών.
  • Τρόποι χρηματοδότησης υποστηρικτικών τεχνολογιών.
  • Διλήμματα και προτάσεις.

Κλείνοντας, ο Βασίλης Γιαννακόπουλος, Chief Marketing Officer της Science for You - SciFY θα μας μιλήσει για:

  • τις δωρεάν Υποστηρικτικές Τεχνολογίες που έχει δημιουργήσει ο οργανισμός για διάφορες μορφές αναπηρίας,
  • τον κοινωνικό αντίκτυπο που δημιουργείται,
  • τον ρόλο της συμμετοχικής διαδικασίας στη δημιουργία υποστηρικτικών τεχνολογιών.

Η SciFY Academy είναι μία ανοιχτή σε κάθε ενδιαφερόμενο σειρά εκπαιδευτικών δράσεων, από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Science For You - SciFY, για την ελεύθερη διάχυση της γνώσης. Ήδη, μέχρι τώρα οι ωφελούμενοι έχουν φτάσει τους 10.000+ και οι δράσεις συνεχίζονται!
Σας περιμένουμε να συζητήσουμε μαζί το παρόν και το μέλλον των Υποστηρικτικών Τεχνολογιών στην Ελλάδα σήμερα!


Δηλώσεις Δωρεάν Συμμετοχής: http://go.scify.gr/sfacIN46Tickets

Πρόγραμμα: http://go.scify.gr/sfacIN46Progr

Ομιλητές - Short Bios: http://go.scify.gr/sfacIN46Speakers

Υπεύθυνη Διοργάνωσης: Ναζελί Παπαδάκη: academy@nullscify.org

Περισσότερες πληροφορίες για τη SciFY: www.scify.org

Ο Σπύρος Παναγιώτου, φοιτητής του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, έλαβε το διεθνές βραβείο Young Courage Award 2024 για το εθελοντικό του έργο στο πλαίσιο των δράσεων της Μονάδας Προσβασιμότητας του Ε.Κ.Π.Α.

Το βραβείο Young Courage Award είναι μία διεθνής διάκριση η οποία απονέμεται από την Ακαδημία Raoul Wallenberg της Σουηδίας, σε συνεργασία με το Swedish Institute, για να τιμήσει άτομα ηλικίας 13 έως 20 ετών που έχουν κάνει τη διαφορά στη ζωή των συνανθρώπων τους.

Ο Σπύρος Παναγιώτου τιμήθηκε με το Young Courage Award 2024  γιατί μαζί με μια ομάδα άλλων φοιτητών και υπό τον συντονισμό της Μονάδας Προσβασιμότητας του Ε.Κ.Π.Α. βοηθά τους συμφοιτητές του με αναπηρία ή/και με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στη διευκόλυνση των σπουδών τους. Οι ενέργειες του Σπύρου είναι απόδειξη του γενναιόδωρου χαρακτήρα του, ωφελώντας τους συνομηλίκους του και εμπνέοντας άλλους να δράσουν για μια υποστηρικτική κοινωνία συμπερίληψης.

Η διάκριση του Σπύρου Παναγιώτου αποτελεί τιμή για το Πανεπιστήμιό μας και αποδεικνύει τη δέσμευση των εθελοντών της Μονάδας Προσβασιμότητας στην αλληλεγγύη και την κοινωνική προσφορά. Εκφράζουμε τα θερμά μας συγχαρητήρια και την υπερηφάνεια μας για τον Σπύρο και ευχόμαστε καλή επιτυχία στην σταδιοδρομία του.

young courage award 2024 φωτογραφία του Σπύρου Παναγιώτου

Η Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με βαθιά οδύνη πληροφορήθηκε την εκδημία του εκλεκτού και αγαπητού Συναδέλφου Ιωάννου Καράκωστα, Ομοτίμου Καθηγητή της Σχολής.

Φωτογραφία Ι. Καράκωστα

Ο εκλιπών γεννήθηκε στην Χαλκίδα το 1943 και αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή Ε.Κ.Π.Α. το 1966. Το 1973 ανακηρύχθηκε διδάκτωρ της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Regensburg της Γερμανίας, όπου διετέλεσε επιστημονικός βοηθός, ενώ δίδαξε εκεί και ως λέκτορας της Ελληνικής Γλώσσας. Το 1983 διορίσθηκε ως Επίκουρος Καθηγητής στην έδρα του Αστικού Δικαίου του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου υπηρέτησε ως το 2010. Δίδαξε τόσο παραδοσιακούς κλάδους του Αστικού Δικαίου, όπως οι Γενικές Αρχές Αστικού Δικαίου, το Εμπράγματο Δίκαιο και το Ειδικό Ενοχικό Δίκαιο, αλλά εισήγαγε και καλλιέργησε και νέους κλάδους δικαίου, όπως το Δίκαιο Προστασίας Καταναλωτή, το Δίκαιο Προστασίας της Προσωπικότητας και ΜΜΕ, το Κοινοτικό Αστικό Δίκαιο και το Δίκαιο Προστασίας Περιβάλλοντος. Επίσης δίδαξε και ως Επισκέπτης Καθηγητής στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Αιγαίου και του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, όπου αντικείμενο της διδασκαλίας υπήρξε το Δίκαιο Προστασίας Περιβάλλοντος.

Ο εκλιπών υπήρξε πρωτοπόρος στην εισαγωγή νέων γνωστικών αντικειμένων του κλάδου του Αστικού Δικαίου και γαλούχησε γενιές φοιτητών με την αγάπη του για την επιστήμη και την προσήνεια του χαρακτήρα του. Υπηρέτησε το Πανεπιστήμιο από πολλές και διαφορετικές θέσεις υπηρετώντας την αρχή: «πάντων χρημάτων μέτρον άνθρωπος». Διετέλεσε αρχικά Κοσμήτορας της Σχολής Νομικών, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών Ε.Κ.Π.Α. κατά το διάστημα 2000-2003, ακολούθως Πρόεδρος του Τμήματος Νομικής της ίδιας Σχολής κατά το διάστημα 2003-2007, ενώ κατά το διάστημα 2006-2010 υπήρξε Αντιπρύτανης Φοιτητικής Μέριμνας, Πολιτισμού και Διεθνών Σχέσεων του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και παράλληλα από το 2009 ως το 2010 ανέλαβε και καθήκοντα Αντιπρυτάνεως Οικονομικού Προγραμματισμού και Ανάπτυξης.

Κατά την διάρκεια της θητείας του ως Αντιπρυτάνεως διετέλεσε Πρόεδρος του Δ.Σ. της Πανεπιστημιακής Λέσχης και Πρόεδρος του Δ.Σ. του Διδασκαλείου Ξένων Γλωσσών, ενώ υπήρξε ο πρωτεργάτης της εισαγωγής οργανωμένης μέριμνας για τους φοιτητές με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Δημιούργησε το 2006, μαζί με τον Ομότιμο καθηγητή στο Τμήμα Πληροφορικής του Ε.Κ.Π.Α. κ. Κουρουπέτρογλου, και με την έγκριση του τότε Πρυτανικού Συμβουλίου του Ε.Κ.Π.Α., την «Μονάδα Ισότιμης Πρόσβασης του Ε.Κ.Π.Α.». Η μονάδα αυτή εξυπηρετεί από το 2006 κάθε εξάμηνο πάνω από 60 φοιτητές με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, στους οποίους προσφέρει υπηρεσία δωρεάν μεταφοράς τους από το σπίτι ως την Σχολή τους και αντίστροφα, υποστηρικτικές τεχνολογίες πληροφορικής και διερμηνείας νοηματικής, ενώ προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει ολόκληρη την πανεπιστημιακή κοινότητα, προωθώντας υπηρεσίες εθελοντικής υποστήριξης.

Ο εκλιπών είχε πολυσχιδές ερευνητικό και συγγραφικό έργο, τόσο στην ελληνική γλώσσα, όσο και με διεθνείς δημοσιεύσεις, μονογραφίες, άρθρα και συμβολές σε συλλογικούς τόμους. Συμμετείχε ενεργά σε πολυάριθμες επιστημονικές ενώσεις. Υπήρξε αρχικά ειδικός Γραμματέας και ακολούθως γενικός Γραμματέας και Πρόεδρος της Ένωσης Αστικολόγων Ελλάδας από το 1999 ως το 2011, μέλος της Ενώσεως Ευρωπαϊκού Δικαίου, καθώς, επίσης, μέλος της Ενώσεως Δικονομολόγων και της Εταιρίας Δικαστικών Μελετών και επίτιμος Πρόεδρος της Εταιρίας Ευβοϊκών Σπουδών. Επιπλέον, υπήρξε μέλος του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Δικαίου που εδρεύει στην πόλη Trier Γερμανίας (ERA, Europäische Rechtsakademie). Παράλληλα με την ακαδημαϊκή του πορεία, διετέλεσε αρχικά από το 2006, μέλος και, ακολούθως από το 2010 ως το 2021, Πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου της Τράπεζας της Ελλάδος, ενώ ανέπτυξε σημαντική δραστηριότητα ως διαιτητής σε διεθνείς διαιτησίες και ως δικηγόρος του Αρείου Πάγου και του Συμβουλίου Επικρατείας.

Η Νομική Σχολή εκφράζει τα ειλικρινή της συλλυπητήρια στη σύζυγο του εκλιπόντος Ιουλία Βελισσαροπούλου – Καράκωστα, Ομότιμη Καθηγήτρια της Νομικής Σχολής Ε.Κ.Π.Α. Τιμώντας τη μνήμη του αλησμόνητου συναδέλφου, αποφάσισε ως ελάχιστο δείγμα εκτίμησης για την προσφορά του προς την ακαδημαϊκή κοινότητα, τα ακόλουθα:

Να αναρτηθεί μεσίστια η Ελληνική σημαία στα κτήρια της Νομικής Σχολής
Να παρακολουθήσουν την εξόδιο ακολουθία που θα γίνει την Τρίτη 25 Ιουνίου 2024, ώρα 11.00 π.μ. στον Ιερό Ναό Διονυσίου Αρεοπαγίτου ο Αναπληρωτής Κοσμήτορας της Νομικής Σχολής, Καθηγητής Κωνσταντίνος Χριστοδούλου και αντιπροσωπεία μελών ΔΕΠ της Σχολής
Να εκφωνήσει τον αποχαιρετισμό εκ μέρους της Σχολής ο Διευθυντής του Τομέα Α΄ Ιδιωτικού Δικαίου, Καθηγητής Αστικού Δικαίου Δημήτριος Λιάππης
Να κατατεθεί στη μνήμη του εκλιπόντος χρηματικό ποσό στο ΤΑΜΕΙΟ ΑΡΩΓΗΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ του Ε.Κ.Π.Α.
Να αναρτηθεί το παρόν ψήφισμα στις ιστοσελίδες της Νομικής Σχολής και του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Ο Κοσμήτορας
Καθηγητής Λίνος-Αλέξανδρος Σισιλιάνος

ERASMUS+ Φωτογραφία με φοιτητές που είναι ξαπλωμένοι στο γρασίδι και μελετούν

Η διαδικασία αιτήσεων φοιτητών για συμμετοχή τους στο πρόγραμμα ERASMUS+ για σπουδές κατά το ακαδημαϊκό έτος 2024-25, παραμένει ακόμα ανοιχτή σε κάποια Τμήματα του ΕΚΠΑ.

Αυτή είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για τους φοιτητές, αφού μπορούν να ζήσουν μια μοναδική εκπαιδευτική εμπειρία σε διάφορες χώρες και να εμπλουτίσουν τις γνώσεις σας.

Για πρόσθετες πληροφορίες, όπως καταληκτική ημερομηνία αιτήσεων και αντιστοιχίες μαθημάτων και Πανεπιστήμια υποδοχής, οι φοιτητές επικοινωνούν με την γραμματεία του Τμήματός τους.

Η Μονάδα Προσβασιμότητας ενθαρρύνει τους φοιτητές που ενδεχομένως να αντιμετωπίζουν εμπόδια στις σπουδές, να διερευνήσουν τις διαθέσιμες υπηρεσίες πρόσβασης και τις προτεινόμενες προσαρμογές των Πανεπιστημίων που τους ενδιαφέρουν.

Οι φοιτητές με αναπηρία, εκτός από την μηνιαία επιχορήγηση (το ποσό της οποίας διαφοροποιείται από τη χώρα όπου επιλέγει ο φοιτητής να μετακινηθεί), μπορούν να αιτηθούν και συμπληρωματική οικονομική ενίσχυση 250 ευρώ ανά μήνα, με βάση οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια. Για την πρόσθετη επιχορήγηση οι φοιτητές υποβάλλουν ξεχωριστή αίτηση και η απόφαση για την εφαρμογή αυτής λαμβάνεται από το ΙΚΥ (ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών).

Έχει αναρτηθεί στο YouTube του ΕΚΠΑ video-παρουσίαση με βασικές πληροφορίες για το πρόγραμμα ERASMUS+ και οδηγίες για το πρώτο στάδιο των αιτήσεων των φοιτητών.

Χρήσιμοι σύνδεσμοι

Η Μονάδα Προσβασιμότητας, διοργανώνει με την οργάνωση Liberty Guide Dogs, μια συνάντηση γνωριμίας με τους σκύλους οδηγούς που διευκολύνουν τη καθημερινότητα πολλών συνάνθρωπών μας με απώλεια όρασης!

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο κτήριο του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών την Δευτέρα, 05/12 στις 18:00 και θα διαρκέσει 3 ώρες.

Μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή στον σύνδεσμο: https://forms.gle/82udXc5qDSoHD7yg6. Θα δοθεί προτεραιότητα στους εθελοντές της Μονάδας Προσβασιμότητας και στους φοιτητές του ΕΚΠΑ. Θα λάβετε μήνυμα επιβεβαίωσης την Δευτέρα το πρωί με όλες τις απαραίτητες λεπτομέρειες.

Lliberty
assistance & guide dogs

Ο Κινηματογραφικός Τομέας του Πολιτιστικού Ομίλου Φοιτητών του Πανεπιστημίου Αθηνών κάνει μία ανασκόπηση της αναπηρίας μέσα από το κινηματογράφο που είτε παρουσιάζει θετικές είτε αρνητικές εικόνες, οι οποίες θα αποτελέσουν αιτία για συζήτηση.

1/12/2022

Την Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου στις 21.00 μ.μ. θα μιλήσουμε για την αυτοβιογραφική ταινία 'Ζωή σαν Τριαντάφυλλο/ Τemple Garden' του Ολιβιέ Νταάν, γυρισμένη το 2010. Η Δρ. Μέρι Τεμπλ Γκράντιν σήμερα 75 ετών, καθηγήτρια στο Κρατικό Πανεπιστήμιο του Κολοράντο, η ίδια στο φάσμα του αυτισμού, κατόρθωσε να συμφιλιωθεί με τη βλάβη της και να αφυπνίσει τη κοινή γνώμη ως προς την αποδοχή των ατόμων στο φάσμα του αυτισμού ως ισότιμα και ισάξια μέλη της κοινωνίας. Μετά τη προβολή θα ακολουθήσει μια εισήγηση από την Ειρήνη Χαϊδή Ειδική Παιδαγωγό, Επιστημονική συνεργάτης ΕΚΕΦΕ "Δημόκριτος", Υποψήφια Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Τμήμα Ειδικής Αγωγής, ανοίγοντας έτσι τη συζήτηση.
Προσβασιμότητα εκδήλωσης
  • Οι υπότιτλοι της ταινίας δεν είναι προσβάσιμοι, βασίζονται στις ομιλίες των ηθοποιών.
  • Η συζήτηση θα είναι προσβάσιμη αν μας δοθεί η δυνατότητα να έχουμε Διερμηνέα Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας.
  • Ο χώρος είναι εν μέρει προσβάσιμος για χρήστες αμαξιδίου, για πληροφορίες και κράτηση θέσεων θα αναρτηθούν αναλυτικές πληροφορίες στο site του κινηματογραφικού.