Μετάβαση στο περιεχόμενο

Η Μονάδα Προσβασιμότητας καλεί τους Φοιτητές με Αναπηρία που επιθυμούν να λάβουν υποστήριξη από εθελοντές το εαρινό εξάμηνο του τρέχοντος ακαδημαϊκού έτους, να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους με την αποστολή email στη διεύθυνση accessπάπακιuoa.gr με τα εξής:

 • Όνομα:
 • Επώνυμο:
 • Κινητό τηλέφωνο:
 • Σταθερό τηλέφωνο:
 • Ηλ. ταχυδρομείο:
 • Τμήμα φοίτησης:
 • Αριθμό μητρώου φοιτητή:
 • Εξάμηνο σπουδών:
 • Τι κατηγορία υποστήριξης επιθυμώ να λάβω από εθελοντές:

Πρόγραμμα των μαθημάτων στα οποία θα χρειαστώ υποστήριξη το τρέχον εξάμηνο (υποχρεωτική αναφορά των εξής: τίτλος μαθήματος, κλιμάκιο φοιτητή, όνομα διδάσκοντα και αίθουσα όπου διεξάγεται το μάθημα):

Ώρες Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή
9:00-10:00
10:00-11:00
...

Σε περίπτωση αδυναμίας αποστολής email, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους τηλεφωνικά στο 210 7275130 (κα Βελισσαροπούλου).

Για να λάβουν εθελοντική υποστήριξη οι Φοιτητές με Αναπηρία θα πρέπει να βεβαιωθούν ότι:

 • Έχουν καταθέσει το Έντυπο Καταγραφής Αναγκών στη Μονάδα Προσβασιμότητας για Φοιτητές με Αναπηρία http://access.uoa.gr/Unit%20Declaration%20Files/StudentNeeds.pdf
 • Έχουν ενημερωθεί για την Υπηρεσία Εθελοντισμού από την συντονίστρια της Υπηρεσίας κα Αριάδνη Βελισσαροπούλου (τηλ: 210 7275130, e-mail: ariadniπάπακιdi.uoa.gr)
 • Έχουν καταθέσει ιατρική γνωμάτευση της αναπηρίας τους στη γραμματεία του Τμήματός τους, εκτός εάν έχουν κάνει εισαγωγή στο ΕΚΠΑ με τον ειδικό νόμο 5% για ΑμεΑ.
 • Έχουν συναντήσει τον Σύμβουλο καθηγητή του Τμήματός τους και έχουν εξετάσει μαζί του τις ρυθμίσεις και τις διευκολύνσεις που επιθυμούν να λάβουν κατά την διάρκεια της φοίτησής τους.

Οι υποψήφιοι εθελοντές θα πρέπει να παρουσιαστούν υποχρεωτικά σε μία από τις παρουσιάσεις της Μονάδας Προσβασιμότητας για Φοιτητές με Αναπηρία και της Υπηρεσίας Εθελοντισμού.

Ενθαρρύνεται η παρουσία όλων των υποψήφιων εθελοντών που επιθυμούν να διευρύνουν τις γνώσεις τους όσον αφορά την υποστήριξη Φοιτητών με Αναπηρία, σε όλες τις ενημερώσεις.

Ανάλογα με την αποστολή που θα τους ανατεθεί, ενδεχομένως να χρειαστεί κάποιοι εθελοντές να εμβαθύνουν την κατάρτισή τους με την παρακολούθηση επιπλέων ημερίδων. Θα ενημερωθούν σχετικά ανά περίπτωση.

Η συνολική κατάρτιση θα λάβουν οι υποψήφιοι εθελοντές αναλύεται στη βεβαίωση εθελοντισμού που παρέχεται στο τέλος του εξαμήνου.

Το πρόγραμμα των ημερίδων κατάρτισης διαμορφώνεται ως εξής:

 • Παρουσίαση της Μονάδας Προσβασιμότητας για Φοιτητές με Αναπηρία και της Υπηρεσίας Εθελοντισμού
  Δευτέρα 6/3, 11:00 με 12:30
  Αριάδνη Βελισσαροπούλου, Συντονίστρια της Υπηρεσίας Εθελοντισμού, Μονάδα Προσβασιμότητας για Φοιτητές με Αναπηρία
 • Υποστήριξη σε Φοιτητές με απώλεια ακοής
  Τετάρτη 8/3, 11:00 με 12:30
  Μαρία Εμμανουήλ, Διερμηνέας Νοηματικής, Μονάδα Προσβασιμότητας για Φοιτητές με Αναπηρία
 • Υποστήριξη σε Φοιτητές με Σύνδρομο Άσπεργκερ
  Πέμπτη 9/3, 14:00 με 16:00 ή* Πέμπτη 23/2, 14:00 με 15:30
  Σωτηρία Νίκα, Ψυχολόγος, Μονάδα Προσβασιμότητας για Φοιτητές με Αναπηρία
 • Εκμάθηση τεχνικών συνοδείας ατόμων με απώλεια όρασης
  Παρασκευή 10/3, 10:00 με 14:00
  Αγγελική Βερυκοκάκη, Εκπαιδεύτρια Κινητικότητας και Προσανατολισμού του Πανελληνίο Συνδέσμου Τυφλών
 • Εκμάθηση τεχνικών συνοδείας ατόμων που μετακινούνται με αναπηρικό αμαξίδιο
  Παρασκευή 10/3, 14:30 με 17:30
  Παναγιώτης Πιτσίνιαγκας, συντονιστής βιωματικών παρεμβάσεων, motivational speaker, Σύνδεσμος Κοινωνικής Ευθύνης για Παιδιά και Νέους και Θάλεια Κιούση, συντονίστρια προγραμμάτων, Σύνδεσμος Κοινωνικής Ευθύνης για Παιδιά και Νέους
 • Μετατροπή εκπαιδευτικού υλικού σε ηλεκτρονική μορφή: Προσβάσιμες σημειώσεις και προσβάσιμα συγγράμματα
  Τετάρτη 8/3, 12:40 με 14:00
  Παρασκευή Ρήγα, Πληροφορικός, Μονάδα Προσβασιμότητας για Φοιτητές με Αναπηρία
 • Αναπηρία: στερεότυπα και προκαταλήψεις
  Πέμπτη, 16/3, 14:00 με 16:00
  Σωτηρία Νίκα, Ψυχολόγος, Μονάδα Προσβασιμότητας για Φοιτητές με Αναπηρία

Οι ημερίδες θα διεξαχθούν στο κτήριο του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών σε αίθουσες που θα ανακοινωθούν προσεχώς.

Παρακαλώ, ενημερώστε μέσω mail (e-mail: ariadniπάπακιdi.uoa.gr) για το πότε θα παρευρεθείτε στην/στις ημερίδα/ες που σας αφορά/ουν. Η δήλωση συμμετοχής είναι υποχρεωτική καθώς διατηρείται παρουσιολόγιο.

Η Μονάδα Προσβασιμότητας για Φοιτητές με Αναπηρία του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών αναζητά φοιτητές που θα καλύψουν εθελοντικά ορισμένες ανάγκες των Φοιτητών με Αναπηρία (ΦμεΑ) για το εαρινό εξάμηνο του τρέχοντος ακαδημαϊκού έτους.

Οι εθελοντές φοιτητές υποστηρίζουν τους ΦμεΑ επιλέγοντας τις κατηγορίες υποστήριξης που προτιμούν και για όση ώρα μπορούν να διαθέσουν την εβδομάδα. Ενδεικτικά, μπορούν να αναλάβουν την συνοδεία κάποιου συμφοιτητή τους στους χώρους της σχολής για κάποιες ώρες, το κράτημα σημειώσεων ενός μαθήματος, τη συντροφιά σε μερικά διαλείμματα ή την δακτυλογράφηση εκπαιδευτικού υλικού σε ηλεκτρονική προσβάσιμη μορφή. Η δέσμευσή τους ισχύει για ένα εξάμηνο και λαμβάνουν πλήρη κατάρτιση από τη Μονάδα Προσβασιμότητας.

Σημαντικές ανάγκες για εθελοντές φοιτητές για το εαρινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2016-207 αναμένουμε στα εξής Τμήματα: Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης (4ο έτος), Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (1ο έτος), Νομικής (1ο έτος) Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης (1ο και 2ο έτος), Ιατρικής (1ο και 2ο έτος), Γαλλικής Φιλολογίας (1ο έτος), Αγγλικής Φιλολογία (1ο έτος), Φιλολογίας (1ο έτος), Ιστορίας και Αρχαιολογίας (2ο έτος), ΦΠΨ (1ο έτος), Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών (1ο και 4ε έτος), Θεατρικών Σπουδών (2ο έτος), Μαθηματικών (1ο έτος), Φυσικής (1ο και 2ο έτος), ΜΙΘΕ (1ο έτος), Μουσικών Σπουδών (1ο και 2ο έτος), Κοινωνικής Θεολογίας (1ο και 4ο έτος).

Οι υποψήφιοι εθελοντές θα πρέπει να αποστείλουν email στη διεύθυνση accessπάπακιuoa.gr με τα εξής:
Όνομα:
Επώνυμο:
Κινητό τηλέφωνο:
Σταθερό τηλέφωνο:
Ηλ. ταχυδρομείο:
Τμήμα φοίτησης:
Αριθμό μητρώου φοιτητή:
Εξάμηνο σπουδών:
Μέρες και ώρες που μπορώ να προσφέρω εθελοντική εργασία (εκτός από τις ώρες των μαθημάτων που παρακολουθώ):
Σύνολο ωρών που μπορώ να προσφέρω εθελοντική εργασία:
Πρόγραμμα των μαθημάτων που παρακολουθώ συστηματικά το τρέχον εξάμηνο (υποχρεωτική αναφορά των εξής: τίτλος μαθήματος, κλιμάκιο φοιτητή, όνομα διδάσκοντα και αίθουσα όπου διεξάγεται το μάθημα):

Ώρες Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή
9:00-10:00
10:00-11:00
...

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με την υπεύθυνη της Υπηρεσίας Εθελοντισμού, κα Αριάδνη Βελισσαροπούλου (τηλ: 210 7275130, e-mail: ariadniπάπακιdi.uoa.gr) για περισσότερες πληροφορίες.

Η Μονάδα Προσβασιμότητας για Φοιτητές με Αναπηρία προτείνει στους υποψήφιους εθελοντές του χειμερινού εξαμήνου να δηλώσουν συμμετοχή μέσω mail για τη βιωματική ημερίδα «Εκμάθηση τεχνικών συνοδείας ατόμων με απώλεια όρασης», που θα διεξαχθεί την Παρασκευή, 25 Νοεμβρίου 2016, από τις 10:00 μέχρι τις 13:00, σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Τυφλών.

Το πρόγραμμα των ημερίδων κατάρτισης διαμορφώνεται ως εξής:

 • Υποστήριξη φοιτητών με Σύνδρομο Άσπεργκερ
  Πέμπτη 3/11 ή* Τρίτη 8/11,  14:00 με 16:00
  Σωτηρία Νίκα, Ψυχολόγος,  Μονάδα Προσβασιμότητας για Φοιτητές με Αναπηρία

  • 3/11: Κτήριο Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, Αίθουσα Α3, 1ος όροφος
  • 8/11: Κτήριο Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, Αίθουσα Ε, στο προαύλιο της σχολής.
 • Εκμάθηση τεχνικών συνοδείας ατόμων που μετακινούνται με αναπηρικό αμαξίδιο
  Δευτέρα 7/11 ή* Πέμπτη 10/11, 13:00 με 16:00
  Παναγιώτης Πιτσίνιαγκας, συντονιστής βιωματικών παρεμβάσεων, motivational speaker,  Σύνδεσμος Κοινωνικής Ευθύνης για Παιδιά και Νέους
  Θάλεια Κιούση, συντονίστρια προγραμμάτων,  Σύνδεσμος Κοινωνικής Ευθύνης για Παιδιά και Νέους

  • 7/11: Κτήριο Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, Αίθουσα Δ, στο προαύλιο της σχολής.
  • 10/11: Κτήριο Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, Αίθουσα Ε, στο προαύλιο της σχολής.
 • Υποστήριξη φοιτητών με απώλεια ακοής
  Τρίτη 15/11 22/11 ή* Τετάρτη 16/11 23/11, 11:00 με 12:30
  Μαρία Εμμανουήλ, Διερμηνέας Νοηματικής, Μονάδα Προσβασιμότητας για Φοιτητές με Αναπηρία
  Κτήριο Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, Αίθουσα Α3, 1ος όροφος
 • Μετατροπή εκπαιδευτικού υλικού σε ηλεκτρονική μορφή: προσβάσιμες σημειώσεις και προσβάσιμα συγγράμματα
  Τρίτη 15/11 22/11 ή* Τετάρτη 16/11 23/11, 13:00 με 14:00
  Παρασκευή Ρήγα, Πληροφορικός, Μονάδα Προσβασιμότητας για Φοιτητές  με Αναπηρία
  Κτήριο Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, Αίθουσα Α3, 1ος όροφος

*Κατ’επιλογή.

Το πρόγραμμα που προηγήθηκε σε μορφή πίνακα

Η παρακολούθηση των ημερίδων είναι υποχρεωτική για όσους αναλάβουν σχετική αποστολή το τρέχον εξάμηνο. Ενθαρρύνεται επίσης η παρουσία όσων επιθυμούν να διευρύνουν τις γνώσεις τους όσον αφορά την υποστήριξη Φοιτητών με Αναπηρία. Η κατάρτιση που λαμβάνουν οι εθελοντές αναλύεται στη βεβαίωση εθελοντισμού η οποία παρέχεται στο τέλος του εξαμήνου.

Η δήλωση συμμετοχής είναι υποχρεωτική καθώς διατηρείται παρουσιολόγιο. Μπορεί να πραγματοποιηθεί μέχρι και δύο μέρες πριν την κατάρτιση. Παρακαλώ, ενημερώστε μέσω mail (e-mail: ariadniπάπακιdi.uoa.gr) για το πότε θα παρευρεθείτε στην/στις ημερίδα/ες που σας αφορά/ουν.

Συμπλήρωσε την εικόνα, γίνε εθελοντής

Η Μονάδα Προσβασιμότητας για Φοιτητές με Αναπηρία του ΕΚΠΑ αναζητά εθελοντές που θα καλύψουν τις ανάγκες των Φοιτητών με Αναπηρία για το χειμερινό εξάμηνο του τρέχοντος ακαδημαϊκού έτους.

Οι εθελοντές υποστηρίζουν τους Φοιτητές με Αναπηρία με τον τρόπο που προτιμούν και για όσο χρόνο μπορούν να διαθέσουν. Ενδεικτικά, μπορούν να αναλάβουν τη συνοδεία κάποιου συμφοιτητή τους στους χώρους της σχολής για κάποιες ώρες, το κράτημα σημειώσεων ενός μαθήματος, τη συντροφιά σε μερικά διαλείμματα ή τη δακτυλογράφηση εκπαιδευτικού υλικού σε προσβάσιμη ηλεκτρονική μορφή. Η δέσμευσή τους ισχύει για ένα εξάμηνο και λαμβάνουν πλήρη κατάρτιση από τη Μονάδα.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με την υπεύθυνη της Υπηρεσίας Εθελοντισμού, κ. Αριάδνη Βελισσαροπούλου (τηλ: 210 7275130, e-mail: ariadniπάπακιdi.uoa.gr) για περισσότερες πληροφορίες. Οι υποψήφιοι εθελοντές θα κληθούν να περάσουν μια προσωπική συνέντευξη στα γραφεία της Μονάδας, στο κτήριο του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών.

Προτεραιότητα θα δοθεί στους φοιτητές του ΕΚΠΑ.